Radu Anton Roman a fost, fără dar și poate, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați bucătari din țara noastră. Acesta a încetat din viață în anul 2005, la vârsta de 57 de ani, dar rețetele lui se bucură și în zilele noastre de popularitate. Una dintre acestea este rețeta de zacuscă, o conservă delicioasă pe care românii o pregătesc toamna. Iată ce truc folosea celebrul bucătar de la Pro TV pentru ca preparatul să iasă perfect!
Zacusca este un preparat extrem de îndrăgit în bucătăria românească. El se pregătește toamna și se consumă în sezonul rece, dar nu este o regulă neapărat.
Zacusca se găsește în supermarketurile mari în orice anotimp, dar poate fi la fel de bine preparată și acasă din legume proaspete. Există un truc care poate oferi acestui preparat un gust cu totul și cu totul special. În cunoscuta sa carte ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Radu Anton Roman a explicat, pas cu pas, modul de preparare al zacuscăi.
Ingrediente
Citește și Ai făcut zacusca greșit toată viața. Cât ulei se pune, de fapt. De asta iese grețoasă!
Mod de preparare
Potrivit lui Radu Anton Roman, vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se lasă să se scurgă timp de două-trei ore. ”Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins.
Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote.
Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, se arată în cartea celebrului bucătar “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Citește și De ce zacusca nu este de post, de fapt. Puțină lume știe asta!