Cartoful face parte din legumele de bază din bucătăria noastră. Dar ce soluții de depozitare avem pentru a păstra cartofii proaspeți pentru o perioadă mai lungă de timp? Pentru că sunt legume perisabile, o importanță majoră o au temperatura și modul de depozitare a legumelor. În acest articol vei găsi metode utile de depozitare a cartofilor pentru a-i păstra proaspeți cât mai mult timp.
În primul rând, este important ca atunci când cumperi cartofi să alegi cartofii care nu au încolțit sau care au o tentă verzuie. Alege cartofii fermi, tari cu coaja întinsă. Dacă s-au strecurat printre cartofii sănătoși, cartofi puțin stricați sau cu coaja zbârcită, este mai bine să-i arunci, altfel, cartofii sănătoși vor fi afectați. Cartofii se depozitează corect într-un loc răcoros, ferit de umiditate și lumină. Astfel, ei pot fi depozitați în cămară, pivniță sau în balcon acoperiți de o pătură groasă.
Cartofii se depozitează în pungi de hârtie, lădițe de lemn sau de carton, cu perforații pentru a asigura o ventilație bună și pentru a se evapora excesul de umiditate. Pentru a rezista o vreme mai îndelungată, este important ca nivelul de umiditate din încăpere să fie de 90%.
Cartofii nu se spală înainte de depozitare, este suficient să fie curățați de excesul de pământ, cu o perie. Astfel, cartofii vor rezista o perioadă mai lungă de timp, de peste 5 săptămâni. Spală cartofii doar înainte de utilizare.
Cartofii care au germinat sau au devenit verzi ar fi mai bine să-i arunci. Consumul acestora te expune riscului de a ingera, solanina și chaconina, care sunt doi glicoalcaloizi toxici. Intoxicația cu cele două toxine poate da stări de greață, diaree, tulburări tiroidiene, cefalee, amețeli, inflamații articulare. În cazuri severe de intoxicație pot apărea halucinații, paralizie, febră, icter sau chiar deces. Studiile au arătat că este suficient consumul unei cantități de 450 grame de cartofi complet verzi, pentru a îmbolnăvi un copil.
Nu este recomandatp depozitarea cartofilor în frigider. În frigider cantitatea de glucide conținută de cartofi va crește, iar în timpul preparării termice poate duce la creșterea nivelului de acrilamide, care sunt un compus chimic cancerigen.
Ceapa se depozitează separat de cartofi și de alte legume. Ceapa emite un gaz, numit etilenă care crește nivelul de coacere, alterând restul legumelor.
Da, cartofii pot fi congelați după procedeul de mai jos: