Fasolea bătută este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare, mai ales în perioada postului. Se face ușor, este o mâncare ieftină și, dacă adaugi un anumit ingredient, va avea un gust senzațional. Care este trucul pentru cea mai bună fasole bătută pe care ai mâncat-o vreodată și cum să o fierbi rapid.
Fasolea este o legumă excelentă, pe care românii o consumă des, mai ales în perioadele de post. Poți prepara ciorbă, iahnie sau fasole bătută și te poți bucura de calitățile nutritive ale acestei legume în orice perioadă a anului. Dacă este gătită corect, fasolea nu va provoca probleme digestive. În plus, pentru a fierbe repede, trebuie să ții cont de câteva trucuri.
Citește și: Fasole bătută cu ceapă călită, rețetă de post. Ingredientul pe care să-l adaugi ca să fiarbă mai repede
Spală fasolea și pune-o la înmuiat de seara până a doua zi. Aruncă apa în care a stat peste noapte, după care fierbe fasolea la foc mic. Este ideal să folosești apă plată sau filtrată, pentru ca boabele de fasole să fiarbă mai repede. Indiferent ce vrei să prepari din fasole, aruncă prima apă după ce aceasta dă în clocot. Pune apă fierbinte peste fasole și continuă să o fierbi până când este gătită complet.
Pentru a fierbe mai repede, poți adăuga o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi fasolea. În ceea ce privește sarea, aceasta se va pune cât mai aproape de final, pentru că încetinește procesul de fierbere. Când boabele de fasole încep să devină sfărâmicioase și să se dezlipească acea coajă transparentă de pe ele, vei ști că sunt fierte.
Pentru a obține o fasole bătută ca la mama acasă, trebuie să folosești cât mai multe legume, dar și un ingredient care îi dă o savoare aparte: oțet. O lingură de oțet adăugată în compoziție face minuni în ceea ce privește aroma preparatului.
Citește și: Secretul pentru cea mai savuroasă fasole bătută. Iese un deliciu așa, rețeta de post care te va cuceri
Ingrediente:
Citește și: Secretul ciorbei de fasole. Ce să pui în ea ca să iasă ca la mama acasă. Asta îi dă un gust bun
Mod de preparare:
Fasolea se pune la înmuiat cu câteva ore înainte sau din seara precedentă. Fierbe fasolea conform instrucțiunilor anterioare, iar când boabele sunt aproape fierte, adaugă o ceapă, morcovul și țelina tăiate mărunt, precum și o foaie de dafin. Mai lasă pe foc până când toate legumele sunt fierte și apa din vas a scăzut semnificativ.
Separat, toacă mărunt cealaltă ceapă și usturoiul și pune-le la călit în ulei, împreună cu sare și piper. Când acestea devin translucide, pune pasta de tomate, cimbrul uscat și câteva linguri din apa în care au fiert fasolea și legumele. Oprește focul, după care adaugă o lingură de oțet și amestecă.
Scurge apa de la fasole, însă nu o arunca, pentru că este posibil să mai ai nevoie de ea, în caz că fasolea bătută va fi prea consistentă. Pune sosul făcut în tigaie și omogenizează totul, cu mixerul sau cu blenderul de mână. Mai adaugă din apa în care ai fiert fasolea, dacă mai este nevoie. Servește fasolea bătută alături de pâine și murături.