Trucul pentru cea mai pufoasă omletă. Ce trebuie să faci de fapt cu ouăle, înainte de a le pune în tigaie

Trucul pentru cea mai pufoasă omletă

Scris de: Oana Matei

21 Apr. 2023

Trucul pentru cea mai pufoasă omletă. Ce trebuie să faci de fapt cu ouăle, înainte de a le pune în tigaie

Ouăle fierte, ouăle prăjite sau omletele sunt adesea alegerea pentru un mic dejun consistent. Chiar dacă sunt compuse din foarte puține ingrediente, pregătirea omletei nu este întotdeauna de ușoară. Prea uscată, prea gumată, prea condimentată – chiar și bucătarii experimentați pot face încă multe greșeli.

Cel mai folosit truc pentru a prepara o omletă pufoasă

Cu o omletă, de exemplu, vrei să fie pufoasă și ușoară. Dar cum poți face asta? Răspunsul este: cu un truc simplu. Cel mai important lucru din această rețetă, pentru consistența pufoasă a omletei, constă în baterea albușurilor, separat, de gălbenușuri.

Exista zeci de rețete de omletă: cu șuncă, cu ciuperci, cu brânză, ceapă verde sau cu smântână. Care de care mai gustoase, unele mai bune ca altele. Dar tehnica de preparare a omletei determină, în mare măsură, rezultatul final. Unora le place omleta pufoasă, altora mai ușoară sau unii preferă omleta consistentă, cu mai multe ingrediente. Care este cheia pentru a face omleta cu adevărat pufoasă? 

1.Separați ouăle

Cu ajutorul unui tel, bateți bine gălbenușurile și albușurile, separate in două boluri. Înainte de a bate ouăle, adăugați sare și piper. Gălbenușurile trebuie să aibă o consistență cremoasă, iar albușurile o consistență pufoasă. Crema de gălbenușuri se încorporează în spuma de albușuri. Compoziția se amestecă cu ajutorul unei spatule de silicon, cu mișcări ușoare de jos în sus.

Prin baterea ouălor se schimbă structura proteinelor, care reușesc să rețină aerul pe care îl încorporăm. Prin încălzire, proteinele se coagulează și aerul este prins în structura lor, astfel, textura omletei devine aerată.

Vezi și Secretul pentru ca ouăle să nu se mai lipească. Ce trebuie să presari în tigaie, trucul simplu și eficient

2. Prăjirea omletei

Metoda de prăjire corectă a omletei este următoarea: se pune puțin unt sau ulei la încins, se toarnă compoziția de ou în tigaie. În momentul când marginile sunt ușor rumene, omleta se întoarce sau se pliază, pentru a se prăji pe cealaltă parte. Radeți puțin parmezan peste omleta fierbinte. Simplu și delicios!

Omleta se poate personaliza în funcție de gustul fiecăruia cu: legume, bacon, ceapă, ierburi aromatice, parmezan sau brânză telemea.

Sfaturi pentru prepararea omletei pufoase

  • Dacă păstrați ouăle în frigider, scoateți-le din timp și lăsați-le să ajungă la temperatura camerei.
  • Folosiți o tigaie antiaderentă și încălziți-o bine înainte să adăugați ingredientele.
  • Adăugați puțin lapte, smântână sau iaurt în amestecul de ouă, pentru a le face mai pufoase.
  • Omleta prăjită în unt este mai gustoasă.
  • Separați albușurile de gălbenușuri și bateți albușurile până devin spumoase înainte de a le combina cu gălbenușurile.
  • Adăugați sare în ouă înainte de a le bate pentru a le face mai pufoase.
  • Când turnați ouăle in tigaie, agitați tigaia continuu și folosiți o spatulă pentru a amesteca ouăle, fără a le rupe. Acest lucru va ajuta la formarea bulelor de aer si la obținerea unei omlete pufoase.
  • Nu gătiți omleta prea mult timp. Când marginile sunt ușor rumenite, întoarceți omleta, pentru a se găti și pe cealaltă parte.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *