Ouăle fierte, ouăle prăjite sau omletele sunt adesea alegerea pentru un mic dejun consistent. Chiar dacă sunt compuse din foarte puține ingrediente, pregătirea omletei nu este întotdeauna de ușoară. Prea uscată, prea gumată, prea condimentată – chiar și bucătarii experimentați pot face încă multe greșeli.
Cu o omletă, de exemplu, vrei să fie pufoasă și ușoară. Dar cum poți face asta? Răspunsul este: cu un truc simplu. Cel mai important lucru din această rețetă, pentru consistența pufoasă a omletei, constă în baterea albușurilor, separat, de gălbenușuri.
Exista zeci de rețete de omletă: cu șuncă, cu ciuperci, cu brânză, ceapă verde sau cu smântână. Care de care mai gustoase, unele mai bune ca altele. Dar tehnica de preparare a omletei determină, în mare măsură, rezultatul final. Unora le place omleta pufoasă, altora mai ușoară sau unii preferă omleta consistentă, cu mai multe ingrediente. Care este cheia pentru a face omleta cu adevărat pufoasă?
1.Separați ouăle
Cu ajutorul unui tel, bateți bine gălbenușurile și albușurile, separate in două boluri. Înainte de a bate ouăle, adăugați sare și piper. Gălbenușurile trebuie să aibă o consistență cremoasă, iar albușurile o consistență pufoasă. Crema de gălbenușuri se încorporează în spuma de albușuri. Compoziția se amestecă cu ajutorul unei spatule de silicon, cu mișcări ușoare de jos în sus.
Prin baterea ouălor se schimbă structura proteinelor, care reușesc să rețină aerul pe care îl încorporăm. Prin încălzire, proteinele se coagulează și aerul este prins în structura lor, astfel, textura omletei devine aerată.
2. Prăjirea omletei
Metoda de prăjire corectă a omletei este următoarea: se pune puțin unt sau ulei la încins, se toarnă compoziția de ou în tigaie. În momentul când marginile sunt ușor rumene, omleta se întoarce sau se pliază, pentru a se prăji pe cealaltă parte. Radeți puțin parmezan peste omleta fierbinte. Simplu și delicios!
Omleta se poate personaliza în funcție de gustul fiecăruia cu: legume, bacon, ceapă, ierburi aromatice, parmezan sau brânză telemea.