Ți se întâmplă des ca mămăliga să îți iasă cu cocoloașe? Nu sunt delocplăcute nici la gust, dar nici din punct de vedere estetic. Mămăliga este un preparat foarte des gătit în bucătăriile din țara noastră. Este folosită fie ca fel principal alături de brânză sau smântână, fie drept garnituri pentru diverse alte mâncăruri. Află de mai jos un truc foarte util pentru ca mămăliga să nu mai aibă cocoloașe atunci când e gata.
În bucătăria românească mămăliga este un preparat foarte des gătit. Fie că este folosită drept garnitură, fie ca fel principal, mămăliga este la fel de versatilă pe cât este de delicioasă. Cocoloașele reprezintă cea mai comună problemă atunci când vine vorba de mămăligă. Din fericire, există soluții pentru ca acestea să nu mai apară.
În primul rând este bine de știut că nu orice tip de mălai se pretează pentru mămăligă. Cel mai indicat este să folosești mălai grișat, cu o granulație mai mică. Astfel mămăliga va fi gata mai repede și nici nu va avea cocoloașe.
De asemenea, un alt lucru de luat în considerare este felul în care adaugi mălaiul. Este trebuie pus treptat, nu tot odată. Ulterior, trebuie amestecat încontinuu, iar înainte de a pune mălaiul apa nu trebuie lăsată să ajungă în punctul în care începe să fiarbă. Dacă vei ține cont de aceste detalii, la final te vei bucura de o mămăligă fără cocoloașe și foarte gustoasă!
Pentru a prepara mămăliga ai nevoie de doar trei ingrediente: apă, mălai și sare. Pentru a o pregăti trebuie să ții cont de câteva reguli simple: Imediat după ce ai pus apa pe foc, adaugă un praf de sare și unul de mălai în apă. Ulterior, când începe să fiarbă trebuie să adaugi și restul de mălai. Nu aștepta până când apa clocotește, căci se vor forma cocoloașe. Pentru persoanele care nu țin post, pentru a da un gust deosebit mămăligii, pot folosi lapte în loc de apă. Daca nu gătești mămăliga în post, adaugă o lingură de unt la final, după ce închizi focul. Va avea o consistență mai cremoasă și un gust mai bun.