Vinetele sunt unele dintre cele mai gustoase legume care se coc vara. Nimic nu se compară cu o salată de vinete proaspătă, servită alături de ardei copți sau roșii. Pe cât sunt de gustoase, pe atât pot fi însă de migăloase atunci când vine vorba despre a le curăța. Din fericire, ai la îndemână o metodă simplă și rapidă care te scapă de bătăi de cap. Iată trucul prin care poți curăța rapid vinetele de coajă! Orice gospodină ar trebui să îl știe.
Coacerea și curățarea vinetelor pot fi activități migăloase, mai ales dacă vorbim despre o cantitate mare din aceste legume. Indiferent că vrem să coacem vinete pentru a face o salată, pentru a pune la congelator pentru iarnă sau pentru a prepara zacuscă, poate fi o adevărată bătaie de cap să scăpăm de coaja lor.
Citește și: Câtă maioneză se pune de fapt în salata de vinete. Multe persoane fac greșeală
Există însă un truc la îndemână pentru a curăța vinetele coapte de coajă în doar câteva secunde. Ai nevoie doar de folie de aluminiu, pe care probabil o ai deja în bucătărie.
Coace vinetele uniform pe toate părțile, la foc mediu. După ce vinetele s-au copt, taie capătul unde este codița și învelește imediat fiecare vânătă în folie de aluminiu. Aceasta va ajuta la păstrarea căldurii și, datorită condensului, coaja se va desprinde mult mai ușor de pe pulpa coaptă a vinetelor.
Citește și: Cu ce se stropesc vinetele de gândaci. Așa scapi cel mai repede de dăunători și vei avea o recoltă bogată
După ce vinetele au stat câteva minute în folie de aluminiu, desfă-o la capătul la care ai tăiau codița. Strânge vânăta cu mâna, de la capătul opus, astfel încât pulpa să iasă prin locul unde ai făcut tăietura. În acest fel, vinetele se vor curăța în câteva secunde și nu mai pierzi timp prețios făcând această activitate.
Nimic nu merge mai bine lângă o salată de vinete proaspătă decât o salată de ardei copți. În cazul acestora, curățarea poate fi ceva mai solicitantă, deoarece coaja lor este mai subțire și nu poți aplica aceeași metodă ca la vinete. Alege ardei kapia, cărnoși, pentru coacere, astfel încât după ce îndepărtezi coaja, să rămână multă pulpă.
După ce ardeii s-au copt uniform pe toate părțile, pune-i într-un recipient cu capac și adaugă o cantitate generoasă de sare grunjoasă peste ei. Acoperă vasul cu capacul și lasă-i așa 10 minute, timp în care condensul și sarea vor face coaja să se desprindă ușor de pe ardei. Curăță-i folosindu-te de apă rece, însă nu îi spăla complet, pentru că își vor pierde gustul.