Pâinea este unul dintre cele mai populare alimente din întreaga lume. Aceasta este apreciată atât pentru gustul său unic, cât și datorită valorii sale nutritive ridicate. Ea furnizează o cantitate mare de vitamine, în special cele din grupa B, care sunt necesare pentru asimilarea corectă a proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. De asemenea, conține minerale precum fosforul, magneziul și potasiul, care sunt foarte importante pentru funcționarea corectă a organismului. Cu toate acestea, în ultimii ani, calitatea acestui produs a scăzut considerabil. Au apărut diverse sortimente, precum cea congelată, care sunt considerate nocive pentru sănătate. Află, din rândurile de mai jos, cum poți afla dacă pâinea din supermarket a fost congelată.
Datorită creșterii producției de pâine, în prezent avem mult mai multe sortimente din care putem alege: integrală, cu semințe, de secară etc. Această creștere a însemnat însă și o schimbare la 180 de grade a modului în care este fabricată.
Multe lanțuri au decis să renunțe la procesul artizanal și să vândă pâine congelată. Dar există o modalitate foarte simplă de a recunoaște cu ce tip de pâine avem de-a face.
În general, în brutării nu există această problemă, deoarece practica de a vinde pâine congelată este tipică supermarketurilor. Cel mai grav este faptul că pâinea precoaptă are o cantitate mai mare de aditivi pentru a o face să reziste mai mult timp.
Citește și De ce să pui un măr lângă pâine. Metoda bunicilor cu efect neașteptat, doar așa vei proceda
Iată care sunt recomandările specialiștilor pentru a ne da seama dacă pâinea pe care o cumpărăm a fost sau nu congelată:
Crusta: De regulă, crusta pâinii industriale este mai subțire decât cea a pâinii artizanale.
Urme de grill: Cea mai bună modalitate de a detecta dacă o pâine a fost sau nu congelată sunt urmele de grătar de pe partea inferioară a acesteia. Prezența acestor urme ar putea indica faptul că pâinea a fost făcută într-un cuptor cu ventilator și nu într-o brutărie artizanală, susțin specialiștii spanioli din cadrul Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor.
La fel ca în cazul oricărui aliment, conservarea corespunzătoare a pâinii este cheia pentru a ne asigura că aceasta nu își pierde proprietățile. Cea mai gravă greșeală pe care o putem face este să o depozităm într-o pungă de plastic, deoarece acest material împiedică circulația aerului, favorizând aparița ciupercilor și a mucegaiului, care sunt foarte dăunătoare pentru sănătate.
Modul corect de a depozita pâinea este să o ținem într-o pungă de pânză sau de hârtie, care împiedică expunerea la umiditate și, în același timp, favorizează circulația aerului. Pâinea trebuie lăsată întotdeauna la temperatura camerei dintr-un motiv foarte simplu: amidonul se deteriorează foarte repede la temperaturi sub 8 grade Celsius.
Și, în sfârșit, trebuie să feliem doar pâinea pe care urmează să o consumăm, deoarece miezul se usucă rapid atunci când este expus la aer.