Ouăle sunt un aliment de bază pentru micul dejun și ne dorim ca micul dejun să fie perfect, astfel încât să ne putem începe ziua cu energie bună. Dar, indiferent cât de des gătim ouăle, unii încă dificultăți procesul de gătire. Uneori oul este insuficient fiert, gălbenușurile șe sparg sau cea mai comună problemă este că oul se lipește de tigaie. Acest articol va analiza de ce ouăle se lipesc de o tigaie, ce cauzează lipirea și cum se poate evita.
Chiar dacă pare o treabă simplă, este nevoie de puțină practică și răbdare pentru a prăji un ou fără să se lipească de tigaie. Un ou este prăjit corect atunci când oul alunecă lin de pe tigaie în farfurie. Următorii factori sunt cei pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când gătești ouă:
Temperatura de gătire
Ca și alte feluri de mâncare, temperatura de preparare este esențială pentru a obține rezultatul perfect. Pentru fiecare fel de mâncare sunt necesare temperaturi de preparare diferite. Un ou este o e masă lichidă lipicioasă, gelatinoasă, care se va arde într-o tigaie prea încinsă.
Când prăjești ouă, asigură-te că suprafața tigăii nu este prea fierbinte, pentru ca oul să nu se lipească. O temperatură scăzută spre medie este ideală pentru a evita ca ouăle să se ardă și să se lipească de tigaie.
Cu degetele, presară câteva picături de apă în tigaie. Tigaia nu este suficient de încinsă dacă picăturile de apă doar sfârâie puțin. Atunci când încep să sfârâie și să se evaporeze, tigaia este aproape suficient de fierbinte pentru a prăji ouă.
Tipul de tigaie
O tigaie antiaderentă, din ceramică, din oțel inoxidabil, din aluminiu sau tip grătar, toate acestea sunt potrivite pentru prăjirea ouălor. Adaugă puțină grăsime, unt sau ulei, reglează temperatura și aste e tot ce ai nevoie pentru a pregăti un ou ochi perfect. O tigaie antiaderentă de înaltă calitate îți va face viața mult mai ușoară. Cea mai bună tigaie în care să prăjești ouăle este tigaia din fontă teflonată, care a fost curățată și unsă cu puțin ulei sau unt. Asigură-te că tigaia este preîncălzită înainte de a o reduce la mediu.
Când prăjești ouăle în tigăi antiaderente, ai nevoie doar de o cantitate foarte mică de ulei. Un alt sfat este să te asiguri că tigaia și uleiul sunt fierbinți înainte de a adăuga ouăle.
Poți folosi orice grăsime, cum ar fi uleiul vegetal, uleiul de măsline sau untul. Folosește o pensulă de silicon pentru a unge tigaia cu ulei. Încinge întotdeauna uleiul sau untul, la foc mic spre mediu. Arderea uleiului poate da un gust neplăcut.
Ouă fierte
Aceasta este cea mai simplă modalitate de găti ouăle. În funcție de cum dorești gălbenușul, moale sau tare, diferă timpul de fierbere.
Omletă
Omleta se face prin amestecarea ouălor cu un tel, amestecul rezultat se prăjește în tigaie. În funcție de preferințe se adaugă brânză, legume, slăninuță. Omleta poate fi un mic dejun consistent, alături de o felie de pâine și o salată mică.
Ouă ochi
Poți prăji oul ochi, în funcție de cum dorești să fie gălbenușul:
Ouă poșate
Dacă dorești un mic dejun slab caloric, poți încerca varianta de ouă poșate. Se prepară foarte simplu: într-o crăticioară pune apă la fiert cu o lingură de oțet. În momentul fierberii, redu focul și sparge, cu grijă un ou. Lasă oul să fiarbă timp de 3 minute, apoi scoate-l cu o spatulă. Oul poșat se poate servi simplu sau cu o felie de pâine prăjită. O altă variantă este să-l servești pe o felie de pâine prăjită, pe care adaugi câteva feliuțe de avocado și o lingură de sos hollandaise. Este delicios!
Siguranța alimentară
Ouăle crude prezintă risc crescut de infecție cu Salmonella, din acest motiv este important să știi câteva reguli de siguranță alimentară în ceea ce privește consumul de ouă: