Pentru cei care se trezesc noaptea cu mintea plină de gânduri sau pur și simplu nu reușesc să adoarmă după ce sting lumina, un medic vine cu un sfat neașteptat, dar eficient. Dr. Joe Whittington, cunoscut pe rețelele de socializare pentru sfaturile sale medicale, a împărtășit o tehnică pe care o consideră „ciudată, dar eficientă” și care poate ajuta la calmarea gândurilor agitate înainte de culcare. Într-un videoclip devenit viral pe TikTok, acesta vorbește despre o metodă simplă, cunoscută drept „Infinity Tracing Technique” (Tehnica urmăririi infinite), care poate contribui la reducerea timpului necesar pentru a adormi și la inducerea unei stări de liniște mentală.
Conform Unilad, specialistul începe videoclipul cu o întrebare retorică, care rezonează cu mulți oameni:
„Creierul nu se oprește noaptea? Stai întins în pat și te gândești la toate lucrurile jenante pe care le-ai făcut din copilărie? La fel și eu”
El continuă explicând cum această tehnică aparent bizară poate liniști gândurile care se învârt în minte atunci când încercăm să adormim.
Tehnica implică un gest foarte simplu: ridicarea degetului în aer și trasarea lentă a simbolului infinitului. Important este ca mișcarea să fie urmărită doar cu ochii, nu cu capul. Potrivit medicului, acest exercițiu activează centrul vestibular al creierului, responsabil de echilibru și mișcările oculare.
„Pe măsură ce trasezi acest simbol al infinitului, trebuie să îl urmărești doar cu ochii – doar cu ochii. Ceea ce face acest lucru este să activeze centrul tău vestibular, care este implicat în echilibru și mișcările oculare”, spune Dr. Joe.
Activarea acestui centru are un efect calmant asupra minții, distrăgând-o de la gândurile care te țin treaz. Medicul compară efectul acestei tehnici cu modul în care ai distrage atenția unui copil mic cu un obiect strălucitor.
Pentru unii, provocarea nu este menținerea somnului, ci adormirea în sine. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „latență a somnului” – adică timpul necesar pentru a adormi după ce lumina a fost stinsă. În medie, o latență normală a somnului este între 10 și 20 de minute.
„Tehnica urmăririi infinitului” vine astfel ca o soluție pentru cei care se încadrează în categoria celor care se luptă cu o minte prea activă seara. Este o alternativă non-invazivă și ușor de încercat, fără a presupune administrarea de medicamente sau utilizarea unor dispozitive speciale.
În secțiunea de comentarii a videoclipului publicat de Dr. Joe, numeroși utilizatori au remarcat asemănarea dintre această tehnică și terapia EMDR (Desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare), o metodă folosită în tratamentul unor afecțiuni mentale, precum tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).
Potrivit Cleveland Clinic, terapia EMDR este „o formă de tratament al sănătății mintale care tratează afecțiuni apărute din cauza amintirilor traumatice din trecut”. Această terapie implică mișcări oculare ghidate pentru a ajuta pacientul să proceseze amintirile dureroase și să reducă intensitatea emoțională a acestora.
Deși tehnica propusă de Dr. Joe nu este o formă de terapie în sine, principiul de bază pare să fie asemănător – direcționarea atenției către o sarcină specifică a ochilor pentru a induce o stare de calm și a reduce intensitatea gândurilor.