Somonul este unul dintre cele mai apreciate tipuri de pește, datorită calităților sale nutritive. Poate fi gătit și savurat în mai multe feluri, însă pentru a te bucura pe deplin de savoarea lui, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Iată principalele trucuri pentru a prepara cel mai bun somon!
Somonul este denumirea generică pentru mai multe tipuri de pești, din familia Salmonide. Acestea se găsesc în apele oceanelor Pacific și Atlantic, dar și în râurile care se varsă în aceste oceane. Este o specie de pește care trăiește atât în apă dulce, cât și în apă sărată, iar carnea sa are un gust plăcut, ușor dulce, datorită procentului mare de grăsime din ea.
Carnea de somon este apreciată mai ales datorită acizilor grași Omega 3 și 6 pe care îi conține. Pe lângă aceștia, somonul mai are și fosfor, potasiu, magneziu, seleniu și folați, în cantități considerabile. Este o sursă excelentă de proteine și grăsimi și poate fi foarte gustos, dacă este gătit cum trebuie.
Citește și: Ce să pui sub pește înainte să-l prăjești pe grătar. Așa va ieși crocant și gustos
Somonul se găsește de obicei în supermarketuri porționat. Fiind un pește mare, care poate atinge 1,5 m lungime și până la 45 kg greutate, acesta se filetează sau se taie transversal, în bucăți potrivite. Cel mai des găsim în magazine trunchi (numit și medalion) sau file de somon. Acest pește are oasele mari, ușor de îndepărtat fie în varianta crudă, fie când este gătit. Indiferent că alegi somon sălbatic sau de crescătorie, iată ce să faci atunci când îl gătești, pentru a avea un gust deosebit!
Cea mai simplă metodă de a găti o masă delicioasă pe bază de somon este la cuptor. Peștele și legumele pot fi făcute în aceeași tavă, iar într-o jumătate de oră ai o masă delicioasă, cu tot cu garnitură.
Scoate din frigider bucata de pește cu o jumătate de oră înainte de a o găti. Între timp, pregătește legumele. Poți folosi orice combinație de legume îți place, proaspete sau congelate, cu condiția să aibă aproximativ același timp de gătire. Taie julien ceapă, ardei kapia, dovlecel, vânătă, adaugă buchețele de broccoli și pune toate legumele într-un bol.
Adaugă o lingură de ulei de măsline, sare, piper și oregano uscat peste legume și amestecă. Pentru pește, pregătește o marinadă din: o lingură de sos de soia, 1/2 linguriță miere, boia dulce, piper și pudră de usturoi. Lasă peștele să stea în amestec timp de 10 minute.
Pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt, pune legumele în ea, iar în mijlocul lor așază bucata sau bucățile de pește. Dă tava la cuptor, fără să o acoperi, pentru 30-40 de minute sau până când peștele este rumenit. Servește cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.