Trucuri pentru a prepara cel mai bun somon. În ce să îl marinezi înainte de a-l pune la cuptor

Rețetă simplă de somon cu legume la cuptor

Scris de: Daoud Andra

03 Nov. 2023

Trucuri pentru a prepara cel mai bun somon. În ce să îl marinezi înainte de a-l pune la cuptor

Somonul este unul dintre cele mai apreciate tipuri de pește, datorită calităților sale nutritive. Poate fi gătit și savurat în mai multe feluri, însă pentru a te bucura pe deplin de savoarea lui, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Iată principalele trucuri pentru a prepara cel mai bun somon!

Somonul, unul dintre cei mai buni pești

Somonul este denumirea generică pentru mai multe tipuri de pești, din familia Salmonide. Acestea se găsesc în apele oceanelor Pacific și Atlantic, dar și în râurile care se varsă în aceste oceane. Este o specie de pește care trăiește atât în apă dulce, cât și în apă sărată, iar carnea sa are un gust plăcut, ușor dulce, datorită procentului mare de grăsime din ea.

Carnea de somon este apreciată mai ales datorită acizilor grași Omega 3 și 6 pe care îi conține. Pe lângă aceștia, somonul mai are și fosfor, potasiu, magneziu, seleniu și folați, în cantități considerabile. Este o sursă excelentă de proteine și grăsimi și poate fi foarte gustos, dacă este gătit cum trebuie.

Citește și: Ce să pui sub pește înainte să-l prăjești pe grătar. Așa va ieși crocant și gustos

Somon cu legume la cuptor și sos olandez
Somon cu legume la cuptor

Trucuri pentru a prepara cel mai bun somon

Somonul se găsește de obicei în supermarketuri porționat. Fiind un pește mare, care poate atinge 1,5 m lungime și până la 45 kg greutate, acesta se filetează sau se taie transversal, în bucăți potrivite. Cel mai des găsim în magazine trunchi (numit și medalion) sau file de somon. Acest pește are oasele mari, ușor de îndepărtat fie în varianta crudă, fie când este gătit. Indiferent că alegi somon sălbatic sau de crescătorie, iată ce să faci atunci când îl gătești, pentru a avea un gust deosebit!

Citește și: Cele mai pufoase găluște cu prune. 8 trucuri și sfaturi de aur din bucătărie pentru un desert delicios de toamnă

  • Scoate peștele din frigider cu o jumătate de oră înainte de a-l găti. În acest fel, nu se va lipi de tigaie sau de grătar.
  • Șterge bine somonul cu șervețele de bucătărie, pentru a elimina excesul de apă de pe suprafața lui. Dacă peștele a fost congelat, apasă puțin cu șervețelele, pentru a elimina toată apa.
  • Condimentează bine somonul. Folosește sare, piper, pudră de usturoi, ierburi aromatice sau diferite sosuri, pentru a da gust peștelui.
  • Nu adăuga ulei în tigaie sau în tava în care gătești peștele. Somonul este un pește gras și nu are nevoie de grăsime suplimentară pentru a se găti, este suficientă grăsimea proprie.
  • Nu-l găti prea mult, pentru că riști să îl usuci. Dacă îl faci la cuptor, în funcție de dimensiunea bucății de pește, aceasta are nevoie de 30-40 minute pentru a se găti. Pe grătar, pe grill sau pe tigaie, somonul se face mult mai repede, în aproximativ 10-15 minute.

Somon cu legume la cuptor

Cea mai simplă metodă de a găti o masă delicioasă pe bază de somon este la cuptor. Peștele și legumele pot fi făcute în aceeași tavă, iar într-o jumătate de oră ai o masă delicioasă, cu tot cu garnitură.

Citește și: Trucuri pentru a face carnea de găină de țară să fiarbă mult mai repede. Ce să adaugi de fapt în apă, va ieși fragedă și suculentă

Scoate din frigider bucata de pește cu o jumătate de oră înainte de a o găti. Între timp, pregătește legumele. Poți folosi orice combinație de legume îți place, proaspete sau congelate, cu condiția să aibă aproximativ același timp de gătire. Taie julien ceapă, ardei kapia, dovlecel, vânătă, adaugă buchețele de broccoli și pune toate legumele într-un bol.

Adaugă o lingură de ulei de măsline, sare, piper și oregano uscat peste legume și amestecă. Pentru pește, pregătește o marinadă din: o lingură de sos de soia, 1/2 linguriță miere, boia dulce, piper și pudră de usturoi. Lasă peștele să stea în amestec timp de 10 minute.

Pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt, pune legumele în ea, iar în mijlocul lor așază bucata sau bucățile de pește. Dă tava la cuptor, fără să o acoperi, pentru 30-40 de minute sau până când peștele este rumenit. Servește cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *