Vara este anotimpul în care se coc cele mai multe fructe. Începând cu cireșele și căpșunele și până la caise, piersici, vișine, zmeură, prune sau mure – toate pot fi transformate în dulceață delicioasă, pe care o putem savura pe tot parcursul anului. Care sunt principalele trucuri pentru cea mai bună dulceață, de care trebuie să ții cont.
Dulceața din fructe de sezon este un preparat pe care multe gospodine îl fac pentru iarnă. Majoritatea fructelor de vară pot fi transformate în dulceață, care va fi savurată în diferite combinații alimentare. Pentru a obține o dulceață perfectă, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Acestea îți vor face munca mai ușoară și îți vor garanta un rezultat delicios. În plus, dulceața se va păstra impecabil timp îndelungat.
Citește și: Ingredientul pe care gospodinele desăvârșite îl adaugă în dulceața de cireșe amare. Asta îi dă gust aparte
Pentru orice tip de dulceață, se folosește zahăr tos. De obicei, cantitatea de zahăr trebuie să fie egală cu cea de fructe, mai ales în cazul fructelor mai acrișoare. Dacă ai fructe foarte dulci sau vrei să prepari o dulceață dietetică, lucrurile stau diferit. Există însă rețete speciale chiar și pentru dulceață fără zahăr.
Acest ingredient se regăsește în majoritatea rețetelor de dulceață. El nu are doar rolul de a echilibra gustul dulce cu cel acrișor, ci se folosește și în alt scop. Sucul de lămâie împiedică cristalizarea zahărului, astfel că dulceața nu se va zaharisi dacă folosești lămâie.
Pe lângă zahăr, fructe și zeamă de lămâie, poți apela cu încredere la arome. În funcție de tipul de dulceață, vanilia, scorțișoara sau esența de migdale pot să potențeze aroma dulceței.
Citește și: Secretul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată. Aceștia sunt pașii esențiali de urmat
Dulceața nu are nevoie să stea pe foc ore în șir pentru a fierbe. Cu cât o fierbi mai mult, cu atât fructele se vor descompune, iar rezultatul final va fi unul cu aspect de gem. De obicei, dulceața se fierbe în doi pași, în zile consecutive, câte 10 minute. Există și rețete de dulceață cu fierbere într-o singură etapă, pentru 15-20 de minute, în funcție de fructe.
Dulceața trebuie să fie pusă în borcane la cât mai puțin timp după ce a fost preparată. Borcanele trebuie să fie spălate, uscate și sterilizate, iar capacele să fie noi, pentru a se închide etanș. Borcanele se vor așeza pe un blat din lemn, pentru că acesta preia din căldură. De asemenea, borcanele nu trebuie să se atingă între ele, pentru că există riscul să se spargă.
În cazul anumitor tipuri de dulceață, precum cea de caise, de exemplu, este nevoie de încă o sterilizare. După ce a fost pusă dulceața în borcane, acestea vor fi din nou sterilizate. Se poate face acest lucru prin fierbere, într-o oală cu apă și cu un prosop, sau la cuptor. Prin sterilizare, la suprafața stratului de dulceață se va forma o peliculă protectoare. Aceasta împiedică formarea mucegaiului.
După ce ai pus dulceața în borcane și le-ai sigilat, acestea se vor așeza cu capacul în jos. În acest fel, se va crea vid în interior și dispare riscul să se dezvolte bacterii sau să apară mucegaiul la suprafață. Acoperă borcanele de dulceață cu prosoape sau cârpe, astfel încât să se răcească treptat, după care le poți depozita în cămară.