Trucuri pentru cele mai bune vinete coapte pe aragaz. Ce trebuie să faci cu ele înainte de a le prepara. Așa obții rezultatul perfect

Sfaturi utile

Scris de: Daoud Andra

12 Sep. 2023

Trucuri pentru cele mai bune vinete coapte pe aragaz. Ce trebuie să faci cu ele înainte de a le prepara. Așa obții rezultatul perfect

Toamna este momentul perfect pentru a coace vinete și ardei fie pentru zacuscă, fie pentru a le pune la congelator, pentru iarnă. Aceste legume pot fi coapte atât pe aragaz, cât și în cuptor, pe grătar sau pe jar. Iată câteva trucuri pentru cele mai bune vinete coapte pe aragaz pe care le poți prepara.

Cum alegi cele mai bune vinete de copt

Majoritatea gospodinelor coc cantități mari de vinete în această perioadă, pe care le conservă pentru iarnă, sub o formă sau alta. Fie că le pun la congelator sau la zacuscă, vinetele de copt trebuie să fie alese cu grijă, pentru a ne asigura că sunt bune și că nu au un gust amar sau porțiuni stricate în interior.

Citește și: Ce să adaugi în salata de vinete ca să fie deosebit de fină și ușoară. Trucul pe care trebuie să-l afli

Dacă nu ai vinete în propria grădină, ci le cumperi de la piață sau de la supermarket, alege cu grijă legumele pentru copt. Vinetele trebuie să fie coapte, dar ferme, să nu aibă porțiuni moi sau stricate. Orice semn că sunt lovite sau stricate la exterior ar trebui să ne facă să nu alegem acele legume.

Vinetele care sunt mai deschise la culoare spre coadă nu sunt coapte suficient și ar trebui, de asemenea, evitate. Legumele care au denivelări sau coaja cu aspect mat este posibil să fie bătrâne și să aibă un gust amar când sunt coapte, deci și acestea sunt de evitat. Vinetele cele mai bune sunt cele culese recent, cu codița încă verde. Cu cât timp sunt coapte mai repede după recoltare, cu atât vor fi mai bune.

Citește și: De ce vinetele devin amare după gătit, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Cum se decojesc vinetele în mod corect
Vinete coapte

Trucuri pentru cele mai bune vinete coapte pe aragaz

După ce ai ales vinetele pentru coacere, urmează pregătirea lor. Acestea se spală de urmele de pământ și se lasă la scurs. Pentru a le coace pe aragaz, există două metode: fie direct pe flacără, fie pe o tavă metalică. Dacă ai o tavă de tablă, aceasta poate fi așezată pe ochiul cel mai mare de la aragaz. Ține cont de faptul că se va face fum în casă pe măsură ce le coci, dar tava protejează aragazul de murdărie.

  • Coace vinetele la foc mediu spre mare. Flacăra potrivită le va ajuta să se gătească uniform și să fie bine coapte și la interior, iar miezul să nu rămână tare.
  • Întoarce vinetele constant. Legumele au nevoie să stea pe toate părțile pentru a se coace suficient. Dacă nu le întorci la timp, se pot arde pe o latură și pot rămâne necoapte pe alte părți.
  • Înțeapă vinetele din loc în loc, pentru a se scurge zeama din ele. Pe măsură ce miezul vinetelor se coace, acesta eliberează un lichid care se evaporă. Înțeapă vinetele cu vârful cuțitului pentru ca zeama să iasă din ele. În acest fel, nu va mai fi nevoie să le lași mult timp la scurs.

Citește și: Nu face niciodată această greșeală când decojești vinetele coapte. Le vei strica tot gustul

După ce s-au copt uniform pe toate părțile, inclusiv în capătul opus codiței, vinetele se lasă la răcit. Se îndepărtează apoi toate urmele de coajă și de arsură și se scurg vinetele foarte bine de apă. După ce s-au scurs, acestea pot fi puse în pungi și depozitate la congelator, pot fi tocate și puse în borcane sterilizate sau pot fi folosite la zacuscă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *