Turte de Crăciun sau Scutecele lui Iisus, rețeta tradițională din Moldova

Este un preparat emblematic pentru Crăciun

Scris de: Daoud Andra

21 Dec. 2023

Turte de Crăciun sau Scutecele lui Iisus, rețeta tradițională din Moldova

Sărbătoarea Crăciunului este marcată de câteva rețete tradiționale, care s-au transmis din generație în generație. În Moldova, dar și în alte zone ale țării, se prepară niște turte cu nucă, pentru a fi oferite colindătorilor, dar și pentru a fi savurate în casă. Cum pregătești desertul numit Scutecele lui Iisus, după rețeta tradițională.

Scutecele lui Iisus, o rețetă veche și emblematică pentru Crăciun

Atunci când ne gândim la masa de Crăciun, ne vin în minte câteva preparate tradiționale, precum sarmale, piftie, cozonac sau friptură de porc. Există însă o rețetă de desert care se prepară doar de Crăciun și care s-a transmis din generație în generație.

În unele zone ale țării se numesc turte de Crăciun, în altele poartă denumirea de Scutecele Domnului, Scutecele lui Iisus sau turtele Maicii Domnului. Mai sunt cunoscute în popor și cu denumirea de Pelincile lui Iisus, pelincuțe, julfa sau turte rupte. Se prepară în Ajunul Crăciunului, pentru a fi oferite colindătorilor, dar și pentru a fi savurate la masa de sărbătoare.

Citește și: Cum să decorezi masa de Crăciun ca să arate spectaculos. 5 idei pentru un decor elegant

Rețetă tradițională de Scutecele lui Iisus

Ingrediente

pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 250 ml apă
  • un praf de sare

pentru sirop:

  • 500 ml apă
  • 50 g zahăr
  • coajă de lămâie
  • coajă de portocală
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 linguri de miere

pentru umplutură:

  • 500 g nucă
  • 100 g zahăr

Citește și: Cele 3 plante pe care să le dăruiești de Crăciun. Aduc noroc și bunăstare

Aluat dospit pentru plăcinte dulci sau sărate
Aluatul pentru turtele de Crăciun se prepară foarte ușor

Mod de preparare

Acest desert simplu, de post, se prepară și poate fi savurat inclusiv în Ajunul Crăciunului, când se merge la colindat. Se poate face și cu aluat gata pregătit, din magazin, sau cu foi de plăcintă, cu condiția să fie de post. Dacă le faceți de la zero, pregătiți un aluat din făină, apă rece și sare. Acesta se frământă până când făina este încorporată și aluatul nu se mai lipește de mâini.

Aluatul obținut se lasă o jumătate de oră, după care se împarte în 8-10 bile cât mai egale. Acestea se întind cu sucitorul, pe blatul pudrat cu făină, astfel încât să fie cât mai subțiri. Turtele se coc fie pe plită, fie în cuptorul cu lemne, pe o lespede, fie pe aragaz, într-o tigaie anti-aderentă. Se poate folosi o tigaie de teflon, cea pentru clătite sau una de fontă. Turtele se coc la foc mare și se întorc pe ambele părți, pentru a fi gătite uniform.

Citește și: Ce să nu pui niciodată în compoziția de sarmale. Ingredientul care le poate strica gustul

După ce au fost coapte, se lasă câteva ore întinse pe un prosop curat sau pe hârtie, pentru a se usca bine. Unele gospodine le prepară cu o zi înainte și le lasă la uscat peste noapte.

Cum se asamblează desertul

Pentru a prepara siropul, se pun apa, zahărul și zahărul vanilat într-un vas pe foc. Se lasă la fiert până când zahărul s-a dizolvat, după care se adaugă și coaja rasă de lămâie și de portocală. Se dă la o parte de pe foc, iar după ce s-a răcorit puțin, se adaugă și mierea și se amestecă până când aceasta se dizolvă complet.

Citește și: Ce fac gospodinele din Ardeal cu varza murată înainte de a înveli sarmalele. Secretul ca să fiarbă repede

Nuca se macină grosier sau se taie cu cuțitul și se amestecă cu zahărul. Tot ce mai aveți de făcut este să asamblați desertul. Se presară puțină nucă amestecată cu zahăr pe un platou, apoi se pune o turtă și se însiropează din belșug. Se presară din nou nucă și zahăr, după care se adaugă altă turtă și sirop. Se repetă procesul, până când au fost adăugate toate turtele, una peste alta. La final, se presară deasupra nuca și zahărul rămase.

Scutecele lui Iisus sunt gata, dar se mai lasă 1-2 ore înainte de a fi tăiate și savurate, pentru ca turtele să se îmbibe bine cu siropul de zahăr și toate aromele să se combine.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *