Vasele din inox nu lipsesc din nicio bucătărie. Fie că vorbim despre oale, tigăi sau cratițe, acestea sunt durabile și le poți folosi ani la rând, fără probleme. Rezistă la temperaturi ridicate și nu ruginesc, motiv pentru care sunt preferate de gospodine în locul vaselor din alte materiale. În timp însă, pot rămâne pătate și își pot pierde strălucirea. Cu ce se curăță oalele din inox arse, pentru a arăta din nou ca noi? Soluții la îndemână pentru a le face să strălucească.
Unele vase din bucătărie pot fi dificil de curățat, mai ales atunci când vorbim despre pete de mâncare arsă. Poți crede că o oală sau o cratiță de inox care a fost uitată pe foc și mâncarea din ea s-a ars este compromisă. Există însă câteva metode la îndemână de a o curăța și a o face să arate ca nouă. Detergentul de vase simplu poate să nu fie eficient atunci când vine vorba despre pete provocate de mâncare arsă. Există însă alte ingrediente care te pot ajuta!
Citește și: Cu ce se curăță grăsimea arsă din cuptor. Metoda simplă care funcționează de minune
Golește cratița de mâncare arsă, spal-o pentru a îndepărta cât mai mult din arsură, apoi pune o cană de oțet și o cană de apă și pune vasul pe foc. Lasă să fiarbă, după care oprește focul și lasă soluția în vas până se răcește. Oțetul dizolvă eficient urmele de mâncare arsă, iar cratița sau oala va arăta ca nouă.
Acest ingredient universal din gospodărie te ajută și atunci când vine vorba despre vase greu de curățat. Este mult mai eficient în combinație cu un element acid, precum zeama de lămâie sau oțetul. Prepară o pastă din bicarbonat și oțet de mere și adaug-o peste pata de arsură. Las-o să acționeze 10-15 minute, după care freacă pata cu un burete și clătește cu apă caldă.
Citește și: Nu curăţa niciodată aceste obiecte din casă cu bicarbonat de sodiu. Mulți fac greșeala
Nu doar interiorul vaselor de inox trebuie curățat, ci și exteriorul. Stropii de mâncare sau grăsime care se scurg pe exteriorul oalelor atunci când gătești se ard și fac ca exteriorul și fundul acestor vase să se înnegrească. Bunicile noastre foloseau făină măcinată grosier sau mălai, pentru a curăța vasele din inox. Unele gospodine spălau aceste vase și cu nisip sau cenușă sau orice alt element abraziv. Particulele aspre dizolvă eficient negreala de pe exteriorul vaselor de inox și le redă strălucirea.
O combinație care poate părea ciudată, dar care este foarte eficientă. Pune pastă de dinți pe partea moale a unui burete de vase și spală cratița sau oala cât mai bine. Apoi, toarnă sifon sau apă minerală și lasă să acționeze timp de 10 minute. Această combinație va reda strălucirea vaselor tale preferate.