Uită de drojdie. Ingredientul secret pe care să-l pui în prăjituri. Bunicile apelează cu încredere la acest truc

Trucuri utile pentru bucătărie

Scris de: Oana Matei

31 Aug. 2023

Uită de drojdie. Ingredientul secret pe care să-l pui în prăjituri. Bunicile apelează cu încredere la acest truc

Drojdia proaspătă sau drojdia de panificație este un ingredient esențial în multe rețete de panificație și de deserturi. Drojdia ajută aluatul să crească, rezultând o textură spongioasă și pufoasă pentru toate preparatele. Se găsește, de obicei, în două forme: proaspătă sau liofilizată.

Ingredientul obișnuit care înlocuiește drojdia

Drojdia proaspătă se găsește, de obicei, în cuburi de 25 de grame sau calupuri de 500 de grame. Dezavantajul drojdiei proaspete este că are un termen de valabilitate scurt, fiind un ingredient perisabil. Drojdia liofilizată sau uscată este o pulbere granulară, de culoare maro deschis, compusă din drojdie numită Saccharomyces cerevisiae. În magazine, se găsește în plicuri de 7 grame. Din ambele variante se pot obține aproximativ 500 de grame de aluat și, deși au același efect, unele rețete, precum cozonacul, ies mai bine, dacă folosim drojdie proaspătă.

În bucătărie, drojdia este folosită pentru a crește aluatul, făcându-l pufos și moale. Însă, bunicile noastre știau că există și alte metode pentru a obține aceeași textură perfectă și gust autentic. Un ingredient secret pe care bunicile îl folosesc în locul drojdiei este bicarbonatul de sodiu combinat cu un ingredient acid, cum ar fi oțet sau zeamă de lămâie. Această reacție chimică creează bule de dioxid de carbon care dospesc aluatul în mod natural, oferindu-i acea textură pufoasă, pe care o iubim în prăjituri sau pâine. În cazul în care nu combinați bicarbonatul cu un ingredient acid, preparatul va avea un gust amar și nu va crește.

Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în loc de drojdie

Să clarificăm un lucru: bicarbonatul de sodiu nu este un agent de dospire. Totuși, în combinație cu ingrediente acide precum sucul de lămâie, iaurtul sau oțetul, provoacă o reacție chimică capabilă să favorizeze procesul de dospire al preparatelor noastre.

Dacă rețeta prevede deja unul dintre ingredientele acide, precum suc de lămâie, oțet sau iaurt, atunci putem folosi bicarbonat de sodiu pentru a ajuta la dospirea preparatului.

Vezi și Câtă drojdie se pune în cozonac, de fapt. Regula de aur a bucătarilor, trebuie să le afli secretul

Dacă nu, putem face un înlocuitor pentru drojdie, într-un mod foarte simplu. În detaliu, pentru a înlocui 16 grame de drojdie uscată putem folosi:

  • 6 grame de bicarbonat de sodiu și 35 ml de suc de lămâie
  • 6 grame de bicarbonat si 70 ml iaurt
  • 6 grame de bicarbonat de sodiu și 40 ml de oțet

De menționat că, la prepararea rețetei, la amestecul de ingrediente uscate se va adăuga bicarbonatul, în timp ce componenta acidă (suc de lămâie, oțet sau iaurt) va fi adăugată la partea lichidă a aluatului.

Vezi și De ce nu crește aluatul cu drojdie. Greșeala pe care o fac multe persoane

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *