Un nou post TV apare în România! Este vorba despre TVR Sport, a 14-a televiziune a Societăţii Române de Televiziune, care se va lansa în martie 2024, după cum a anunţat directorul televiziunii publice, Dan Cristian Turturică.
Cea mai nouă televiziune va transmite inclusiv competiţiile de la Jocurile Olimpice, eveniment ce are loc anul acesta şi pentru care TVR a achiziţionat drepturile de difuzare.
„Sunt fericit să anunţ că, în câteva săptămâni, vom deschide TVR Sport, un canal care ar fi trebuit să fie de mult prezent în casele românilor şi că, în curând, vom transmite Jocurile Olimpice de la Paris.
Misiunea TVR Sport este să aducă aproape de români şi mai ales de tineri nu doar acele sporturi privilegiate şi răsfăţate cu audienţe de milioane de telespectatori, ci toate sporturile, astfel încât campioni din toate domeniile să ajungă să devină modele pentru noua generaţie şi să îndemne cât mai mulţi români să-şi amintească faptul că soluţiile la o mulţime dintre problemele vieţii contemporane trec prin sport”, a spus Dan-Cristian Turturică la Gala Sportului Românesc, organizată de Agenţia Naţională pentru Sport la Ateneul Român, potrivit Pagina de Media.
Postul public va reuni şi mediatiza, pe lângă fotbal, o gamă largă de sporturi, precum şi o serie de programe în exclusivitate, cu imagini din arhiva de aur a televiziunii, ştiri, emisiuni-portret, interviuri şi dezbateri pe teme specifice.
Televiziunea publică are în portofoliu TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Info, TVR Cultural, TVR Folclor, TVR Internaţional, TVR Moldova, TVR Craiova, TVR Iaşi, TVR Timişoara, TVR Cluj și TVR Tg.Mureş.
Istoria televiziunii române a început oficial în anul 1956, când a fost lansată prima stație de televiziune experimentală în București. Concret, primul program de televiziune experimental a fost transmis pe 31 decembrie 1956, sub numele de „Televiziunea Română Experimentală”. Inițial, emisiunile erau difuzate doar câteva ore pe zi și erau în alb-negru.
Ulterior, în 1960, televiziunea experimentală a fost redenumită „Televiziunea Română” (TVR). În acest timp, TVR a continuat să-și extindă programul și acoperirea la nivel național. 11 ani mai târziu, TVR a început să transmită emisiuni color. Aceasta a marcat o etapă importantă în evoluția televiziunii române, aducând o nouă dimensiune vizuală în casele telespectatorilor.
TVR a produs și difuzat o serie de emisiuni populare de-a lungul anilor, precum „Teleenciclopedia”, „Dimineața Copiilor”, „În premieră”, „Gala Umorului”, „O dată-n viață”, „Românii au talent” și multe altele.
După Revoluția din 1989, TVR a trecut prin mai multe transformări și restructurări pentru a se adapta la noile condiții politice și economice. Astfel, au fost create noi canale TVR, precum TVR2, TVR3 și TVR Cultural.
Televiziunea Română a trecut printr-un proces de digitalizare și expansiune, lansând mai multe canale și platforme online, precum TVR HD, TVR International și TVR+. Aceste inițiative au permis accesul la conținutul TVR într-un mod mai accesibil și convenabil pentru telespectatori.