Apare un nou tip de tichete din 2024 pentru angajații din România. Acestea vor fi acordate indiferent dacă angajatul lucrează la stat sau la privat. Astfel, pe lângă tichetele existente deja – cele de masă, cadou sau de vacanță -, angajatorii vor putea acorda un nou astfel de beneficiu angajaților.
Începând cu 2024, angajații care lucrează în domeniul activităților casnice vor putea fi plătiți inclusiv cu vouchere. Mai exact, potrivit legii 111/ 2022, este vorba de tichete de activități casnice pe care angajatorii, indiferent că vorbim de cei din mediul privat sau stat, le pot acorda angajaților drept remunerație în schimbul muncilor prestate în gospodărie.
Spre exemplu, dacă ai o menajeră, un îngrijitor sau o bonă îi poți plăti cu astfel de tichete valorice.
Potrivit actului normativ mai sus menționat, angajatorii care pot acorda acest tip de vouchere sunt:
Cu alte cuvinte, aceiași angajatori care, la ora actuală, acordă tichete de masă sau cadou, vor putea acorda și tichete de activități casnice salariaților.
Este important de precizat faptul că legea prestatorului casnic prevede această posibilitate, însă nu obliga angajatorii să folosească drept metodă de plată tichetele.
În cazul bugetarilor, noile tichete vor fi acordate doar dacă există fonduri la bugetul de stat sau, în cazul celor din administrația locală, dacă există bani la nivel local.
Activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord, în condiţiile prezentei legi.
Beneficiarul casnic şi prestatorul convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă, plata prestatorului casnic se face conform dispoziţiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice.
Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Valoarea maximă a contribuţiei lunare, calculate potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice. Valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.