Unde este bine să pui salcia în casă. Ce spune tradiţia

Unde este bine să pui salcia în casă, în Duminica Floriilor. Floriile semnifică momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, aclamat de mulțimile care îi așteptau cu flori sosirea.
Unde este bine să pui salcia în casă. Ce spune tradiţia

Unde este bine să pui salcia în casă, în Duminica Floriilor. Anul acesta, Duminica Floriilor se sărbătorește pe 17 aprilie și este una dintre cele mai importante sărbători din an, marcată cu o săptămână înainte de Paște. Există o tradiție care se respectă din cele mai vechi timpuri și este legată de salcia purtată de Iisus la intrarea în Ierusalim.

Unde este bine să pui salcia în casă, în Duminica Floriilor

Floriile semnifică momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, aclamat de mulțimile care îi așteptau cu flori sosirea. Oamenii aruncau înaintea lui Iisus cu frunze de palmier sau smochin, simbolul biruinței. Pentru că acestea se găsesc mai greu, oamenii din zilele noastre le-au înlocuit cu crenguțe de salcie.

În Duminica Floriilor, este recreat momentul intrării lui Iisus în Ierusalim. Credincioșii aduc ramuri de salcie, pe care preoții le sfințesc la slujbă printr-o rugăciune.

Unde este bine să pui salcia în casă. Ce să faceți cu crenguțele:

  • aceste crenguțe binecuvântate sunt aduse acasă și așezate lângă icoane
  • salcia se poate pune la geam sau la ușă
  • Preoții sunt de părere că este un păcat să arunci la tomberon salcia sfințită de Florii
  • Atunci când se ofilesc, crengile de salcie pot fi arse și îngropate
  • Prin îngropare aceste plante se reîntorc în natură, cred aceștia.
  • În trecut, salcia era folosită în scopuri terapeutice

Tradiții și obiceiuri de Florii

  • Crengile de salcie de la icoane se aruncau pe foc atunci când începea o furtună pentru a se împrăștia norii
  • Dacă vă împărtășiți de Florii, vă puneți o dorință și ea se va îndeplini mai repede decât în altă perioadă.
  • De Florii se culeg flori pentru a fi folosite pentru încondeierea ouălor
  • Ramurile de sălcie sunt așezate sub pernele fetelor nemăritate. Se spune că vor deveni mai frumoase și vor avea un soț dacă fac asta.

Rugăciune la binecuvântarea salciei în Duminica Floriilor

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul- Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa;

Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, i-a prevestit învierea.

Însuţi, Stăpâne, păzeşte-ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte-prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi-au strigat Ţie: osana, apără-ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de-viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Tradiții în Banat și în Transilvania

În Banat și în Transilvania tradiția spune că fetele mari trebuie să așeze o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. Obiectele vor fi folosite după răsăritul soarelui drept descântece de dragoste.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *