Luna sărbătorilor a început, iar oamenii caută deja brazi și decorațiuni pentru Crăciun. În marile magazine și în unele piețe, au apărut deja brazii naturali, iar prețurile lor sunt cuprinse între câteva zeci și câteva sute de lei. Unde găsești cei mai ieftini brazi de Crăciun și când trebuie să îi cumperi, pentru a prinde o ofertă bună.
Mai este puțin până la Crăciun, iar magazinele și-au adaptat ofertele pentru această perioadă. Dacă globurile și decorațiunile specifice sărbătorii au apărut în magazine încă din luna noiembrie, de la începutul lui decembrie se găsesc deja și brazii naturali în hypermarketuri, piețe sau magazine de bricolaj.
Citește și: Cât costă brazii de Crăciun în 2023. Prețuri pentru brad natural și artificial
Cei care își doresc un brad natural, îl pot achiziționa la prețuri începând de la 40 de lei. În funcție de înălțime și de cât de bogat este, un brad poate ajunge să coste și câteva sute de lei. Brazii naturali se găsesc în hypermarketuri și la diverse magazine de bricolaj. Acestea din urmă au, de obicei, un sector amenajat în exterior pentru a vinde brazii.
La Dedeman, de exemplu, cel mai ieftin brad natural costă 40 de lei. Acesta are o înălțime de puțin peste un metru, însă este ideal dacă vrei să îl așezi într-o cameră mică. Și de la Brico Depot poți cumpăra un brad de 150-160 cm înălțime, la prețul de 60 de lei. Cu cât este mai înalt și mai bogat, cu atât prețul crește.
Citește și: Pe ce dată se împodobește bradul, potrivit tradiției. Multe persoane procedează greșit
În piețe, prețul brazilor oscilează pe parcursul lunii decembrie. Dacă în prima jumătate a lunii costurile sunt mai scăzute, pe măsură ce ne apropiem de Crăciun, brazii pot să se scumpească. Astfel, între 20 și 24 decembrie, pe principiul cererii și ofertei, poți cumpăra bradul la un preț mai ridicat din piață sau din târguri.
Dacă nu ai achiziționat brad până aproape de Crăciun, așteaptă până în Ajun, în a doua parte a zilei. Mulți omeni împodobesc bradul pe 24 decembrie, potrivit tradiției. Atunci de vând și cei mai mulți brazi. Însă dacă mergi la piață în a doua parte a zilei, aproape de ora de închidere, ai șanse să prinzi bradul la un preț mult mai convenabil. Comercianții sunt dispuși să negocieze și să mai lase la preț, pentru că dacă nu vând brazii înainte de Crăciun, nu mai au ce face cu ei.
Citește și: Cum se pune corect instalația în bradul de Crăciun. În ce ordine se pun decorațiunile
Dacă vrei să faci o investiție pe termen lung, te poți îndrepta către un brad artificial. Acesta poate fi folosit ani la rând și nu trebuie să cumperi în fiecare an unul nou. Chiar dacă poate fi mai scump decât bradul natural, mulți consideră că bradul artificial este o investiție care se amortizează în câțiva ani.