Președintele României, Klaus Iohannis, și Prima Doamnă, Carmen Iohannis, se află într-un turneu de 10 zile în Africa, timp în care au vizitat patru țări: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal. Prima oprire a cuplului prezidențial fost în Kenya, unde șeful statului a fost primit marți, 14 noiembrie, de către omologul său William Ruto.
Deși miercuri, 15 noiembrie, în programul oficial publicat de Administrația prezidențială nu a figurat niciun eveniment, Kenya Wildlife Service a postat pe rețelele sociale fotografii cu Klaus și Carmen Iohannis în safari.
„Astăzi, secretarul de cabinet al Ministerului Turismului şi Faunei Sălbatice, Dr. Alfred Mutua, alături de directorul general al Kenya Wildlife Service, Dr. Erustus Kanga, au avut onoarea de a-i găzdui pe distinsul preşedinte român Klaus Iohannis şi pe prima doamnă Carmen Iohannis în Parcul Naţional Nairobi”, potrivit Kenya Wildlife Service.
Ulterior, Administrația Prezidențială a publicat trei fotografii din vizita făcută de cuplul Iohannis în Parcul Național Nairobi, dând explicații despre importanța ei:
„În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume prin faptul că aduce aproape de mediul urban o biodiversitate variată. Kenya este un stat cu un profil solid de implicare la nivel național și internațional în domeniul protecției mediului, fiind gazda Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a Summitului climatic COP12 în 2006 și, foarte recent, a Summitului African pentru Climă.
Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a Președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa.
Vizita în Parcul Național Nairobi a oferit prilejul unei discuții privind conservarea naturii cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul Serviciului Kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice (Kenya Wildlife Service), Dr Erustus Kanga.
Conservarea biodiversității și managementul ecosistemelor reprezintă o componentă importantă a Memorandumului de Înțelegere în domeniul Protecției Mediului și al Schimbărilor Climatice, semnat pe 14 noiembrie 2023 între România și Kenya, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a Președintelui William Ruto. În plus, prin Memorandum, cele două state își propun să lucreze împreună pentru a promova educația privind schimbările climatice și mediul”.
Joi, 16 noiembrie, Klaus Iohannis s-a aflat tot în Kenya, la Nairobi, pe agenda sa figurând un singur eveniment: vizita la Uthiru Girls High School, unde președintele a donat mai multe calculatoare. Cu această ocazie, cuplul prezidențial a asistat și la un dans tradițional.
Ulterior, soții Iohannis au mers în Zanzibar, apoi în Tanzania. Din Tanzania, președintele României și soția acestuia s-au deplasat, luni, la Capul Verde, iar marți au ajuns în Senegal.
Potrivit Administrației Prezidențiale, vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”.
După turneul din Africa, Klaus Iohannis va sta în România aproximativ o săptămână, apoi va pleca în Dubai. La începutul lunii decembrie, șeful statului va fi la Madinat Jumeirah Conference Centre Dubai, pentru a susține un discurs în cadrul COP 28 (Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice).