Unicul cuvânt din limba română care începe și se termină cu „î”. Te va surprinde semnificația lui

Cum se conjugă acest verb
Unicul cuvânt din limba română care începe și se termină cu î. Te va surprinde semnificația lui

Știai că există un cuvânt în limba română care încheie și se încheie cu litera î? Vei fi surprins să afli care este acesta, dar și care este semnificația lui.

Singurul termen din vocabularul limbii române care începe și se termină cu litera î

Recent, un studiu a demonstrat care este numărul de cuvinte pe care îl folosesc, în medie, oamenii. Femeile utilizează aproximativ 20 000 de cuvinte în 24 de ore, cu 13 000 mai mult decât bărbații. Motivul? Ar fi vorba despre o proteină din creier. Este posibil ca printre aceste cuvinte și să numere, măcar o dată și cuvântul din vocabularul românesc care începe și se încheie cu litera î. Este un termen la care probabil nu te-ai gândit până acum.

Așadar, cuvântul este „înzăvorî”. Înseamnă împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere, potrivit Dex.

Cum se conjugă verbul a înzăvorî?

Cuvântul care începe și se încheie cu „î” se conjugă astfel la modul prezent: eu înzăvorăsc, tu înzăvorăști, el/ea înzăvorăște, noi înzăvorâm, voi înzăvorâți și ei/ele înzăvorăsc. La viitor arată așa: eu voi înzăvorî, tu vei înzăvorî, el/ea va înzăvorî, noi vom înzăvorî, voi veți înzăvorî și ei/ele vor înzăvorî.

Cuvântul din limba română care începe și se încheie cu litera h

Există și un singur cuvânt în limba noastră, care începe și se termină cu litera h. Acesta este „hemistih” și înseamnă fiecare dintre cele două jumătăți de vers, despărțite prin cezură.

Vezi și – Care este pluralul cuvântului ciocolată. Mulți români fac greșeala, aceasta este de fapt forma corectă

Care este cel mai lung cuvânt din limba română

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere și este regăsit în dicționarele medicale, nu și în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și reprezintă denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Cel mai lung cuvânt palindrom din limba română

Cuvântul „Elenofonele” reprezintă cel mai lung cuvânt palindrom din limba română, având 11 litere. Înseamnă „vorbitoarele de limbă elenă”.

Cuvântul din limba română pe care 90% dintre români îl scriu greșit este „repercusiune”. Majoritatea oamenilor pun un „r” în plus în interiorul cuvântului și îl rostesc și scriu „repercursiune”, formă care este greșită. Cuvântul se referă la consecință sau urmare și provine din limba franceză, originalul fiind „repercussion”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *