Ministerul Educației a elaborat o variantă pentru structura anului școlar 2023-2024. Aceasta este pusă în dezbatere publică, iar cei care au văzut-o au remarcat un detaliu important. Care este vacanța care a dispărut din structura anului școlar, deși se acorda în fiecare an.
Ministerul Educației lucrează la structura anului școlar următor, iar o primă variantă a fost pusă în dezbatere publică. 2023-2024 va fi al doilea an organizat în cinci module de învățare, delimitate de vacanțe de câte o săptămână sau mai mult. Cei care au văzut varianta propusă de Ministerul Educației au remarcat un detaliu cel puțin interesant.
Pentru anul viitor, în program nu apare vacanță aferentă Paștelui. Elevii români au avut în fiecare an până acum cel puțin o săptămână de vacanță cu ocazia sărbătorii pascale. Anul acesta, de exemplu, Paștele ortodox pică pe data de 16 aprilie, iar elevii români vor avea vacanță din data de 7 până în data de 18 aprilie.
Citește și: Când au elevii vacanța în februarie 2023 în București și Ilfov. Harta pe județe
În anul 2024, Paștele ortodox va fi pe 5 mai, însă în varianta propusă de Ministerul Educației nu apare nicio vacanță, nici înainte, nici după această dată. Ultima vacanță a elevilor în anul școlar 2023-2024 este pusă în perioada 13-21 aprilie, la finalul celui de-al patrulea modul de învățare. Urmează al cincilea modul, care se va încheia pe 21 iunie 2024, atunci când începe vacanța de vară.
Structura nu este definitivă, ci se află în dezbatere publică până pe data de 10 februarie. Este posibil să mai sufere modificări, până la varianta finală.
Au mai rămas câteva luni până la vacanța de vară, respectiv 3 module de învățare, după noua structură a anului școlar. Cel de-al treilea modul a început pe 9 ianuarie, după vacanța de iarnă a elevilor, urmând să se încheie în luna februarie, când elevii vor avea o vacanță mobilă.
Fiecare inspectorat județean a ales, la începutul anului școlar, săptămâna în care elevii din județul respectiv vor avea vacanță. Majoritatea inspectoratelor au optat pentru ultima săptămână din lună. Urmează un nou modul de învățare, după care vacanța de Paște a elevilor, respectiv în perioada 7-18 aprilie. După aceasta, începe ultimul modul de învățare, care se încheie vineri, 16 iunie, când începe vacanța de vară.
Citește și: Zilele pe care elevii vor trebui să le recupereze. Anunțul făcut de Ministerul Educației
Anul acesta, pe lângă vacanțe, elevii români vor mai avea și o mini-vacanță, cu ocazia zilei de 1 iunie, care este liberă legal. 1 iunie pică într-o zi de joi, iar Guvernul a decis să facă punte cu weekend-ul și să le dea elevilor și bugetarilor liber și vineri, 2 iunie, pentru a avea 4 zile de mini-vacanță, cu tot ce weekend. Trebuie menționat că elevii vor recupera cursurile din data de 2 iunie, la fel cum trebuie recuperate și cele din 23 ianuarie când a fost, de asemenea, liber.