Valea Doftanei este una dintre cele mai frumoase zone din România. Turiștii români dar și străini vin anual în această zonă pentru a descoperi obiectivele turistice aflate aici. Valea Doftanei este brăzdată de râuri și lacuri superbe, de baraje și rezervații naturale. Iată mai jos, principalele atracții turistice.
Valea Doftanei este un cadru minunat și pitoresc. Lacul Paltinu este principalul punct de atracție de pe Valea Doftanei, dar dincolo de el mai sunt multe obiective turistice ce merită vizitate.
Comuna Valea Doftanei este amplasată în nordul județului Prahova, în zona Carpaților de Curbură, pe cursul mijlociu al râului cu același nume.
Se află situată în partea nordică a județului Prahova, între văile Prahova și Teleajen. Relieful muntos al acestei localități este mai accentuat către nord.
În zonă se găsește râul Doftana, la confluență cu Pârâul Păltinoasa și Secăria. Situat la o altitudine de 650 m lacul Păltinoasa ocupă o suprafață de 215 ha.
Barajul Paltinu servește în principal pentru alimentarea cu apă potabilă și industiala a municipiilor Câmpina și Ploiești.
De asemenea, barajul asigură și apa pentru irigarea a 9.000 hectare în lunca râului Prahova în zona Băicoi-Ploiești.
Barajul are o înălțime deasupra fundației de 108 m. Lungimea totală a coronamentului barajului este de 455 m.
Cheile “La Tocile” au o lungime de 3 kilometri și însoțesc lacul Paltinu
Lacul Paltinu/ Păltinoasa este recunoscut pentru fauna bogată în pești răpitori, precum biban, știucă sau clean. Lacul Paltinu este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România.
Este una dintre cele mai apreciate și captivante formațiuni de origine carstică din România. Seamănă foarte mult cu Cheile Bicazului.
Cheile Doftanei au o lungime de 300 de metri și o lățime de 15-20 metri și se află pe drumul dintre Câmpina și Valea Doftanei.
Rezervația Glodeasa – Teșila este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice de pe Valea Doftanei.
Rezervația Glodeasa reprezintă o pădure virgină de fag și brad, cu vârste de 200-300 de ani.
Se află la o altitudine cuprinsă între 700 și 900 metri și ocupă o suprafață de peste 500 hectare.
Această zonă estte foarte apreciată de turiștii români dar și de cei străini. Pentru cei care au nevoie de relaxare și aer curat, pot alege această variantă. Nu este greu de ajuns în această zonă, iar verdeața din împrejurimi este cu este apreciată de toți cei care ajung aici.