Vapatul este la fel de nociv ca fumatul clasic, conform unui studiu - Ego.ro

Vapatul este la fel de nociv ca fumatul clasic, conform unui studiu

Vapatul este la fel de nociv ca fumatul clasic, conform unui studiu

Un nou studiu științific realizat de Universitatea Metropolitană din Manchester, primul de acest fel din lume, a scos la iveală efecte alarmante ale vapatului asupra sănătății, comparabile cu cele produse de fumatul tradițional. Deși inițial vapatul a fost promovat ca o metodă mai sigură de renunțare la țigări, ambalajele atrăgătoare și aromele fructate au determinat mulți tineri care nu au fumat niciodată să adopte acest obicei. Argumentul cel mai des invocat: vapatul nu ar fi „la fel de nociv” ca fumatul. Însă, datele obținute în urma cercetării contrazic această percepție larg răspândită.

Un studiu fără precedent despre efectele pe termen lung ale vapatului

Conform Unilad, cercetarea desfășurată în cadrul Institutului de Sport al Universității Manchester Metropolitan a inclus participanți cu vârste între 18 și 45 de ani, care prezentau un nivel similar de condiție fizică. Aceștia au fost testați într-un mediu controlat, după ce au fost obligați să se abțină timp de 12 ore de la fumat, vapat, exerciții fizice și au consumat doar apă.

Scopul studiului a fost acela de a analiza funcționarea sistemului circulator, în special elasticitatea vaselor de sânge și viteza cu care sângele ajunge la creier. Unul dintre cele mai relevante teste folosite a fost dilatarea mediată de fluxul sanguin (FMD), care folosește ultrasunete pentru a evalua modul în care arterele răspund la fluxul sanguin.

Rezultate alarmante

Rezultatele obținute până acum sunt, potrivit coordonatorului studiului, Dr. Maxime Boidin, „terifiante”. Participanții care fie erau fumători, fie consumau vape-uri, au obținut rezultate aproape identice în cadrul testului FMD, indicând deteriorarea pereților arteriali. Mai mult, testele de flux sanguin au arătat că și circulația sângelui este afectată în mod similar la ambele categorii.

Specialistul susține că aceste daune sunt cauzate în special de nicotină, prezentă atât în țigări, cât și în dispozitivele de vapat. În plus, vapatul implică și inhalarea unor metale și substanțe chimice precum propilen glicolul și glicerina vegetală. Aromele chimice pot provoca inflamații și stres oxidativ, care afectează suplimentar pereții arterelor.

Riscurile pentru sănătate

Potrivit Mayo Clinic, o arteră afectată la nivelul peretelui intern permite acumularea de celule sanguine și alte substanțe care pot duce, în timp, la formarea de plăci de aterom. Acestea pot îngusta arterele, blocând circulația sângelui, și în cele din urmă pot duce la formarea de cheaguri, infarct sau accident vascular cerebral.

Dr. Boidin avertizează că o circulație deficitară poate crește și riscul de disfuncții cognitive, inclusiv apariția demenței. De asemenea, studiul este așteptat să confirme că vapatul poate reduce performanțele fizice chiar și în rândul tinerilor altfel sănătoși.

„Chiar și eu credeam la începutul studiului că vapatul e mai benefic decât fumatul. Dar pericolele pentru cineva care continuă să vapeze nu sunt cu nimic diferite față de cele ale unui fumător. Când introduci acest amestec de metale și substanțe chimice în corpul tău, nu te poți aștepta să nu se întâmple nimic”, a mărturisit specialistul.

Un obicei mai accesibil și mai periculos decât pare

Medicul a subliniat și faptul că, spre deosebire de țigări, care presupun un ritual și o pauză între două fumuri, dispozitivele de vapat pot fi folosite continuu, fără oprire, și adesea în interior. Acest aspect, consideră el, contribuie la consumul excesiv și inconștient.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *