Alertă la granița României. A fost depistat primul caz de variola maimuței în Ungaria. Este vorba de un pacient în vârtstă de 38 de ani. Autoritățile sanitare din țara vecină fac însă apel la calm și transmit că virusul nu se transmite cu ușurință.
Autoritățile din țara vecină investighează dacă bărbatul a călătorit recent în străinătate. În plus, vor să stabilească și modul în care pacientul de 38 de ani a contractat virusul, având în vedere faptul că boala nu se răspândește cu ușurință ci doar prin contact apropiat.
Ministrul Sănătății a reacționat cu privire la primul caz de variola maimuței din Ungaria. Alexandru Rafila a anunțat că în România nu este necesară implementarea unor măsuri speciale.
„Nu are niciun fel de relevanță că a apărut la graniță. Virisul nu trece granița. Este importantă identificarea cazului de infecție și izolarea contacților, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că există în apropierea României un astfeld e caz.”, a spus Alexandru Rafila.
Potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, numărul de cazuri confirmate de variola maimuței a depășit 200 la nivel mondial. Țările care au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri sunt Marea Britanie (peste 70), Spania (peste 50) și Portugalia (aproape 40).
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, este de părere că variola maimuței nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru că în Europa au fost înregistrate doar cazuri „izolate și rare”. El afirmă totodată că în general aceasta este o boală ușoară, care poate da complicații doar la persoanele cu imunitate scăzută.
„Nu avem de ce să ne temem pentru că la noi în țară nu au fost cazuri, iar cazurile care sunt în Europa sunt izolate și rare. Există cazuri în Africa de Vest și în Africa Centrală, dar este o boală înrudită cu variola, variolă care este o boală eradicată în 1980. Virusul este asemănător și, în general, dă o boală care se autolimitează și o boală ușoară.
Doar la persoane cu imunitate foarte scăzută poate da o boală mai severă. Contagiozitatea virusului, foarte important, nu este la fel de mare ca a virusurilor care se transmit și pot da epidemii. De aceea, sunt cazuri izolate. Se transmite prin leziuni ale tegumentului, prin mucoase sau pe cale respiratorie în contact apropiat.
Nu cred că trebuie să ne temem de această boală, mai ales că există la ora actuală un antiviral care este testat în Europa. Vaccinul pentru variolă este parțial eficient și pentru această boală. De anii trecuți există și un vaccin specific pentru această boală pentru cei care nu au făcut vaccinul pentru variolă.”, a transmis medicul Virgil Musta, potrivit Opinia Timișoarei.