Vești proaste pentru români. Vârsta de pensionare va crește treptat, până la 65 de ani, a anunțat ministrul Muncii, în urma consultărilor cu Comisia Europeană. În plus, Marius Budăi a precizat că în reformă vor fi incluse și anumite pensii speciale, dar și cele ale militarilor. O altă prevedere anunțată de ministrul Muncii este aceea că pensiile nu vor mai fi calculate doar la ultimii ani de activitate, când salariile sunt mai mari, ci la întreaga perioadă de muncă, ceea ce înseamnă că nicio pensie nu va depăși salariul din perioada de activitate.
Toate măsurile agreate în urma consultărilor cu reprezentanții Comisiei Europene au fost asumate pentru ca țara noastră să nu riște să piardă banii europeni pe care trebuie să îi primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Cea mai importntă condiție impusă de Comisia Europeană țării noastre este cea legată de vârsta de pensionare. Marius Budăi a explicat că aceasta va ajunge treptat la 65 de ani pentru toți românii.
„Creșterea vârstei de pensionare se va face treptat, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.
În momentul de față, în țara noastră, bărbații pot ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63. Există însă anumite categorii care se pot pensiona mai devreme. În PNRR este stabilit clar că trebuie să se ajungă la egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei.
De asemenea, Comisia Europeană a impus ca în reforma sistemului de pensii să intre și pensiile speciale. Ministrul Marius Budăi a precizat că a convenit cu reprezentanții CE aplicarea unor criterii și principii pentru îndeplinirea jalonului din PNRR. Totodată, pensiile militarilor vor fi și ele afectate de noile schimbări.
„Principiul noilor legi este că nu vor mai fi deosebiri atât de mari. Va fi o trecere treptată. Nu se poate face o trecere bruscă, dacă vrei să fii responsabil. O parte din amendamente sunt gata deja și le-am prezentat liderilor Coaliției. Am primit dispoziție ca toate amendamentele să fie gata până miercuri seară. Joi, Coaliția ar urma să le depună în Parlament. A fost îmbucurător că am reușit să obțin aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit. Joi, toate informațiile vor fi publice. Vă garantez că cele convenite cu Comisia Europeană vor fi respectate”, a menționat Marius Budăi.
Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile aflate în plată, ministrul Muncii a menționat că nu se pune problema ca aceastea să scadă.
„Nu vor scădea, că n-au cum să scadă. Vorbesc doar ce acelea care depăşesc salariul aflat în activitate. Lucru care e deja în proiectul de lege. Cele viitoare vor fi raportate corect, treptat, la întreaga perioadă”, a precizat Budăi.