Vârsta la care copiii au cel mai periculos comportament. Sfatul psihologilor pentru toți părinții

Află la ce vârstă au copiii cel mai periculos comportament!
Vârsta la care copiii au cel mai periculos comportament. Sfatul psihologilor pentru toți părinții

Există multe etape în viața unui copil care sunt importante pentru dezvoltarea sa. Vârsta la care face primii pași sau spune primele cuvinte, vârsta la care este cel mai neascultător sau vârsta la care începe să conștientizeze anumite lucruri. Dar există și o vârstă la care micuții își asumă cele mai multe riscuri. Iată care este aceea și ce sfaturi au psihologii pentru părinţi!

Vârsta la care copiii își asumă cele mai multe riscuri

În comentarii transmise de New York Post în iunie 2019, preluate din cartea sa Inventing Ourselves: The Secret Life of the Teenage Brain, Sarah-Jayne Blakemore, cercetător în neuroștiințe la Universitatea din Londra, explică faptul că vârsta la care copiii își asumă cele mai mari riscuri este 14 ani.

”Am calculat că vârsta la care grupul nostru de participanți a făcut cea mai mare proporție de alegeri riscante a fost de 14,38 ani.”, a transmis specialista.

De la începutul pubertății (11-12 ani) până la sfârșitul adolescenței, este posibil să se observe o serie de modificări ale creierului și comportamentului la tineri. Când apare pubertatea, pe lângă efectele fizice, creierul adolescenților este mai lent.

Potrivit New York Post, o serie de teste au fost efectuate în anii 1980 care dezvăluie că ar exista o ”scădere” a sarcinilor de memorie în jurul vârstei de 12 ani. Copiii cu vârsta de 11 și 12 ani ar fi cu 15% mai lenți decât cei de 10 și 11 ani.

”Încă nu înțelegem cauzele acestui posibil declin. Este posibil ca modificări semnificative ale hormonilor sexuali în această perioadă să declanșeze schimbări în circuitele creierului.”

Presiune socială

La vârsta pubertății, copiii sunt adesea mai conștienți și caută să fie acceptați și apreciați de semenii lor, indiferent de preț. Potrivit New York Post, într-un studiu din 2013 la Harvard, mai mulți adolescenți au fost supuși unui RMN în timpul căruia medicii i-au avertizat că un prieten îi urmărește, când nu era cazul.

Potrivit rezultatelor studiului, participanții au arătat o activitate mai mare în cortexul lor prefrontal medial, care este o zonă a creierului asociată cu ”autoreflecție”, explică Sarah-Jayne Blakemore. Deci, atunci când trebuie să-ți asumi un risc, efectul de grup preia controlul. Copiii de 14 ani par să fie mai înclinați să se pună în pericol atunci când sunt cu prietenii, mai ales pentru a-i impresiona.

The New York Post relatează că într-un joc de simulare a condusului, un grup de copii de diferite vârste au trebuit să circule în jurul unui circuit cât mai repede posibil. Oamenii de știință au observat că adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani aveau de două ori mai multe șanse de a face semafoare atunci când se joacă în fața prietenilor lor decât atunci când se jucau singuri.

Citește și Povestea emoționantă a profesorilor dintr-un sat uitat de lume din Buzău. Vin la școală cu mașina de pâine: „Copiii de aici sunt fantastici”!

Pedepsele nu funcționează

Când există o asumare de riscuri care se termină prost, pedepsele date de părinți sunt adesea consecința logică a acestei inițiative periculoase pentru copil. Dar, la vârsta de 14 ani, ei par ”mai puțin probabil să învețe din aceste sancțiuni”, explică neurologul.

Adolescenții vor repeta adesea aceeași greșeală și comportament periculos de mai multe ori. Atât de mult încât Sarah-Jayne Blakemore a observat că ar fi mai util să se pună în aplicare un sistem de recompense pentru adolescenții care nu se pun în pericol, decât să se stabilească o pedeapsă atunci când există o asumare a riscului.

Citește și Până la ce vârstă este obligatoriu scaunul auto pentru copii. Nu mulți părinți știu acest detaliu esențial!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *