Varză murată la borcan, rețeta bunicii. Ingredientul care nu trebuie să lipsească din borcane, îi dă un gust aparte

Ce trebuie să faci cu varza înainte de a o pune în borcane

Scris de: Daoud Andra

16 Oct. 2023

Varză murată la borcan, rețeta bunicii. Ingredientul care nu trebuie să lipsească din borcane, îi dă un gust aparte

Murăturile reprezintă cea mai eficientă și mai gustoasă modalitate de a păstra legumele peste iarnă. Toamna, gospodinele pun la borcan legume de sezon, de gustul cărora se vor putea bucura peste iarnă și chiar și primăvara următoare. Cum se pune varza murată la borcan și ce ingredient nu ar trebui să lipsească. Rețeta veche care o face să se păstreze perfect.

Ce fel de varză se poate pune la borcan

Atunci când ne gândim la varză murată, de cele mai multe ori ne gândim la verzele care se pun la butoi, întregi, pentru a fi folosite ulterior la sarmale. Varza, fie că este albă sau roșie, poate fi pusă și în borcane, pentru a fi savurată la fel ca alte murături.

Chiar dacă rețeta nu este cu mult diferită de cea a verzei la butoi, varza care se pune la borcan se toacă înainte. Poți pune varza ca atare sau o poți folosi pentru a face murături asortate. Dacă pui varză roșie în borcanele cu conopidă, de exemplu, aceasta din urmă va căpăta o culoare roz foarte frumoasă.

Citește și: Ce să pui, de fapt, în butoiul cu varză murată ca să nu facă floare. Secretul gospodinelor iscusite de acum 100 de ani

Ingrediente pentru varză la borcan

  • 1 kg varză (albă, roșie sau combinată)
  • crenguțe de cimbru uscate
  • crenguțe de mărar uscate
  • 1 lingură semințe de chimen
  • o rădăcină de hrean
  • apă
  • sare grunjoasă
  • ardei iute (opțional)
Ce sa faci cu varza inainte de a o pune in butoi la murat
Varză murată la borcan

Varză murată la borcan: rețeta pas cu pas

Varza se curăță de stratul superior de frunze și se taie cât mai fin sau se dă prin răzătoarea mare. Se pune în vase încăpătoare, se adaugă un praf de sare grunjoasă peste ea și se amestecă bine. Se lasă așa 15 minute, astfel încât să se înmoaie puțin și să își lase apă.

Citește și: De ce se pun boabe de porumb la varza murată. Ce să mai adaugi în butoi pentru o varză murată ca la carte, trucuri de aur

Borcanele pot fi de 800 de grame sau mai mari. Acestea se spală bine și se sterilizează, astfel încât varza să stea bine peste iarnă. Pentru a prepara saramura, se pune o oală cu apă pe foc și se adaugă 20 de grame de sare pentru fiecare litru de apă. Dacă nu aveți cântar, puteți calcula o lingură de sare la un litru de apă.

Sarea trebuie neapărat să fie grunjoasă, specială pentru murături. Nu se folosește sare fină, iodată, pentru că aceasta strică gustul și textura legumelor puse la murat. Când saramura dă în clocot, se oprește focul și se lasă la răcit 10 minute.

Între timp, se așază varza tocată în borcane, până când acestea sunt aproape pline. Se adaugă crenguțe de mărar și de cimbru, semințe de chimen și bucăți de rădăcină de hrean. Pentru un gust ușor picant, în borcane se pun și felii de ardei iute.

Citește și: De ce se înmoaie varza murată. Greșeala pe care o fac multe persoane

Cum se păstrează corect borcanele

În timp ce mărarul, chimenul și cimbrul au rolul de a da aromă verzei murate la borcan, hreanul este esențial pentru ca varza să se mențină crocantă și să nu facă floare.

După ce se pun saramura și mirodeniile, borcanele se sigilează și se lasă să se răcească treptat. Se depozitează într-un loc răcoros și uscat. Când este desfăcut borcanul, acesta trebuie să fie ținut la frigider și varza să fie consumată în câteva zile.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *