Luna iulie a venit anul acesta cu temperaturi extreme de peste 40 de grade Celsius. Codul roșu de caniculă a fost valabil două săptămâni, dar meteorologii vin cu vești bune.
Luna lui cuptor s-a terminat, iar meteorologii vin cu vești bune și ne spun că începutul lui august va fi unul răcoros. Potrivit acestora, vremea se va răci ușor în zilele de 4, 5, 6 și 7 august.
Maximele vor fi cuprinse între 31 de grade Celsius și 35 de grade Celsius. Cele mai mari valori se vor înregistra în partea de sud a țării. Temperaturile minime se vor încadra între 12 și 23 de grade Celsius.
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru sâmbătă, 3 august 2024, iar potrivit specialiștilor, vom avea parte de ploi și vijelii.
Mai exact, vremea va deveni instabilă în sud-vestul, centrul, nordul ţării, local în est şi izolat în rest şi se va menifesta prin înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtăă durată ale vântului.
De asemenea, pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate, căderi de grindină şi vijelii. Temperaturile vor fi mult mai scăzute decât cele înregistrate în ziua anterioară.
Totodată, meteorologii anunță pentru ziua de sâmbătă caniculă şi disconfort termic în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi pe arii restrânse în Oltenia.
Chiar dacă am scăpat de codul roșu de caniculă, vremea caldă nu ne părăsește încă. Potrivit ANM, luna august vine cu temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite. Cu toate acestea, vom avea mai multe precipitații.
„Estimările actuale privind ultima lună de vară indică o probabilitate destul de ridicată ca în fiecare săptămână temperaturile medii să înregistreze valori mai ridicate decât în mod obişnuit şi cea mai caldă săptămână pare a fi 5 – 12 august.
De asemenea, săptămânile 12 – 19 august şi 19 – 26 august, practic cele trei săptămâni indică o probabilitate de a avea abateri termice pozitive mai mari de două grade Celsius.
Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, în medie, vor fi cantităţi deficitare la începutul lunii august, după care ne apropiem de normalul pluviometric al fiecărei săptămâni.
Cu siguranţă însă nu putem estima dacă luna august va putea fi mai caldă decât luna iulie. Putem face aprecieri doar din perspectiva a ceea ce înseamnă tendinţa regimului de temperaturi şi a cantităţilor săptămânale pe întreaga lună de precipitaţii”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM.