În premieră în România, trei pantofi de competiție, câștigători ai ”Word Championships of Showmaking 2023” din cadrul London Super Trunk Show, pot și admirați în cadrul unei expoziții temporare care are loc într-un magazin de renume în crearea costumelor bărbătești din România. Printre câștigători se află și românul Victor Vulpe, care pentru crearea operei de artă, a obșinut medalia de argint. Victor Vulpe a vorbit în exclusivitate pentru EGO.ro ce înseamnă această competiție pentru cariera lui, dar și cât de greu este pentru un pantofar să creeze în România.
Victor Vulpe crează manual pantofi unici de aproape 15 ani, însă este cunoscut doar într-un cerc restrâns. Chiar dacă distincția primită de artistul român la Campionatul Mondial îl plasează în elita mondială a încălțămintei de lux, asta nu înseamnă că atelierul lui a devenit neîncăpător de clienți.
”Imaginea asta a unui câștigător, mai ales mondial, este puțin supraevaluată. Nu primești atenție pe cât ar merita, dar bine înțeles că te ajută, devii mult mai vizibil și într-adevăr o să ai comenzi puțin mai multe. Dar nu enorm. Nu aterizează elicoptere pe atelierul meu, nu vine niciun șeic, nu m-am îmbogățit. Poate voi avea mai multe comenzi și va putea să crească cota mea. Sunt un artist ca și ceilalți câștigători și toți avem nevoie de un fel de evoluție naturală”, ne-a explicat Victor Vulpe, completând că acesta este motivul pentru care încearcă să evolueze în fiecare zi.
”Nu poți să vinzi la niște prețuri mari, deși lucrările tale ar merita, fără acest traseu obligatoriu. Pentru un pantofar este același traseu ca pentru un artist. Trebuie să dovedească tot timpul că are ce să demonstreze și să arate. Deci devii mai bun, și mai bun, și mai bun tot timpul”.
Asemenea multor meșteșuguri din România, cea de calapodar a dispărut de mult, așa că Victor Vulpe a trebuit să învețe să creeze un pantof de la zero, începând de la dispozitivul pe care se lucrează încălțămintea.
”Meseria de calapodar, așa se cheamă în română, a dispărut complet, așa că eu a trebuit să fac și asta. Să învăț și asta. Durează foarte mult, dar dacă te interesează foarte tare poți să arzi niște etape și să ajungi la un rezultat destul de bunicel în cinci ani. Ca să înțelegi, ce vedeți voi aici, are pe hârtie 250 de operații distincte. Începând cu calapodul, până la finisaj, sunt 250 de operații. Aș avea de 250 de oameni specializați pe fiecare operație ca să realizeze o chestie din asta. Deci, într-adevăr e mai greu decât la croitorie, dar asta este, nu se poate altfel”, ne-a mai povestit artistul, care explică faptul că a avut nevoie să învețe foarte multe tehnici de producere a încălțămintei și din cauza deficitului de forțî de muncă de la noi din țară.
”În loc să simplificăm, noi ne complicăm. Cum m-am complicat și eu foarte tare la acest pantof. Asta pentru că doar așa ai ceva în plus față de concurență, care și ea se complică la rândul ei. Încercăm să ne depășim reciproc și uite așa ajungem la 250 de operații la un pereche de pantofi”. Asta nu înseamnă însă că orice produs creat de el se încadrează la categoria menționată mai sus, căci un astfel de procedeu se folosește doar atunci când se prezintă în competiții.
”Trebuie să subliniez că nu este un concurs între pantofi. Este un concurs între pantofari. Mai mult decât atât între tehnicile lor. Este un fel de carte de vizită, iar un pantofar o citește ca pe o cărticică. Ilustrează de fapt ce ai învățat tu, ca pantofar, în 20 de ani sau de când lucrezi. Asta este de fapt tot. Este vorba de tehnică și nu de frumusețe. Frumusețea este punctată foarte puțin, doar cu 5 puncte față de 10 cum sunt punctate altele. Ca să înțelegeți este ca la gimnastică, unde se punctează dificultatea, tehnica și mai apoi partea estetică. Deci designeul aproape că nu contează, dar ajută. Nu strică dacă este și frumos”.
Cine spune că este ușoară realizarea unei perechi de pantofi se înșeală amarnic. Este poate de două ori mai greu față de crearea unei piese vestimentare, astfel că, pentru a se putea prezenta impecabil la competiția internațională, Victor Vulpe a lucrat neîncetat mai bine de o lună.
”Am lucrat o lună și ceva, dar am în proiect de doi ani. Absolut nimic din tot ce am folosit la crearea pantofului nu se găsește în România. Pielea este adusă de la Viena, fețele sunt aduse din Italia, ața este din Italia, inclusiv cuiele de alamă. Nu există absolut nimic aici în țară. Deci da, am probleme cu materialele, trebuie să știți asta. Nu cred că miră pe cineva”, a mai povestit designerul pentru EGO.ro, completând că din punct de vedere creativ nu îi este deloc greu, fiind la bază artist vizual.
”La bază sunt artist vizual, asta înseamnă că mă cam pricep, știu ce înseamnă rapoarte, ce înseamnă proporții, texturi. Ăsta este limbajul meu pe care l-am terminat la Facultatea de Arte. Deci nu vin chiar din neant. Pantofăria am învățat-o singur, dar limbajul îl știam deja”.
Atunci când vine vorba de un produs creat pentru comercializare, Victor Vulpe mărturisește că timpul alocat pentru realizarea lui nu este la fel de mare, de aceea, pantofii din competiții nu pot fi niciodată purtabili.
”Asta este o specie care a reapărut după 100 de ani de dispariție și se cheamă „pantof de competiție”. A dispărut după Primul Război Mondial, din cauză că au dispărut competițiile. Acum a reapărut și nimeni nu știe exact cu ce se mănâncă. Pantofii aceștia sunt atât de speciali încât nu poți să-i porți. Nimeni nu îți cere să-i faci ca să fie purtați. Nici măcar un prototip nu este. Adică este foarte greu să-l pui în practică, să-l pui la treabă, să-l faci un produs vandabil. Sunt făcuți doar ca să câștige acest campionat. Ca o mașină de Formula 1, în momentul în care s-a terminat cursa, mașinile sunt praf, le cad roțile, motoarele. Cam așa ceva este și în cazul pantofilor, sunt pentru concurs”, a mai spus artistul, care subliniază faptul că în cazul în care cineva și-ar dori un model celui din competiție nu ar putea să-l reproducă intocmai astfel încât să păstreze designul, dar să fie și comod.
”Au o categorie special aparte, nu sunt pantofi făcuți pe comandă, nu sunt pantofi de serie, sunt pentru competiție. De aia stau în cutii speciale și ajung după o vreme în muzee, unde le este și locul. Bineînțeles că se poate face ceva purtabil din acest model, dar va fi pe departe de formele astea. Adică acestea sunt complet nepractice. Pantoful de concurs este făcut să impresioneze jurul constituit din cei mai importanți pantofari din lume. Nu are legătură cu pantoful care se va face după”.
De aceea sfătuiește bărbații să nu mai pună accent doar pe design, ci să fie atenți la mai multe detalii atunci când își aleg pantofii.
”Bărbații, pentru că nu au nevoie de chiar atât de multe perechi, cum aveți nevoie voi, femeile, ar putea să fie puțin mai atenți la calitatea materialelor. În primul rând. Pentru că un pantof făcut din materiale de calitate va ține 20 de ani, în medie, dacă va fi îngrijit. Asta înseamnă că în 20 de ani, dacă pui cam două perechi pe an, cât cumpărăm noi de obicei, îți dai seama cam la ce sumă ajungi și dintr-o dată are sens să investești foarte mult într-o pereche ca lumea. Restul pot fi din comerț și înțeleg că trebuie să ne încălțăm cât mai ieftin, sunt de acord cu asta, dar din când în când, ar putea să facă o investiție. Mai mult de atât, nu or să arunce pantofii chiar imediat, or să aibă grijă de ei, și unii ajung chiar la următoarea generație”, a mai completat Victor Vulpe pentru EGO.ro, lasând în același timp invitația către cei care vor să-i calce pragul atelierului și să vadă complexitatea cu care își lucrează produsele.
”Am atelierul în Covaci, lângă Timișoara, e un sat uitat în mijlocul unui câmp. E cu atât mai pitoresc. O să vă primesc într-un cadru idilic, nu o să vă pară rău. Deci puteți să mă vizitați și la atelier”.
Video: Dorin Marinuș