Prințul Harry a acționat în judecată mai multe publicații din Marea Britanie și a obținut o primă victorie împotriva Mirror Group Newspapers (MGN), editorul publicaţiilor The Mirror, Sunday Mirror şi Sunday People. Fiul cel mic al regelui Charles al III-lea reclamă faptul că s-au colectat ilegal informații despre el. De asemenea, ducele de Sussex a dat în judecată și editorul Daily Mail, precum şi News Group Newspapers(NGN), editorul publicaţiei The Sun.
Editorul tabloidului britanic Daily Mirror i-a cerut scuze prințului Harry pentru că a folosit metode ilegale pentru a aduna informații despre viața privată a acestuia.
În documentele judiciare publicate miercuri, în prima zi a procesului de piraterie telefonică, Mirror Group Newspapers, a declarat că „își cere scuze fără rezerve și acceptă că (Harry n.r.) are dreptul la o compensație adecvată” pentru un caz de colectare ilegală de informații din urmă cu aproape 20 de ani, scrie CNN.
Incidentul a implicat un detectiv particular, care a fost plătit cu 75 de lire sterline în 2004 de Sunday People, un tabloid deținut de același grup, pentru a aduna informații despre ducele de Sussex în timp ce se afla într-un club de noapte din Londra.
Ducele de Sussex și alți trei reclamanți, care reprezintă zeci de celebrități, au dat în judecată Mirror Group Newspapers, acuzând publicațiile sale că au obținut informații private prin piratarea telefoanelor și prin alte mijloace ilicite, inclusiv prin intermediul detectivilor particulari, între 1991 și 2011.
Mirror Group Newspapers contestă majoritatea acuzațiilor, argumentând în documentele depuse în instanță că unele cereri au fost depuse prea târziu și că în toate cele patru cazuri nu există suficiente dovezi de piraterie telefonică.
Procesul împotriva editorului de ziare este unul dintre multele procese intentate de Harry și soția sa, Meghan, în lunga lor luptă cu tabloidele britanice, pe care le-au acuzat de încălcarea vieții private și de publicarea de articole false.
Din 2019 încoace, cei doi au intentat cel puțin șapte procese împotriva unor organizații media britanice și americane, inclusiv împotriva News Group Newspapers a lui Rupert Murdoch, potrivit Reuters.
Miercuri, avocatul lui Harry, David Sherborne, a declarat că cererea sa împotriva Mirror Group Newspapers, care acoperă incidentele din 1995 până în 2011, este „semnificativă nu doar în ceea ce privește perioada de timp, ci și în ceea ce privește gama de activități pe care o acoperă”.
Harry a fost supus celor mai „intruzive metode de obținere a informațiilor personale”, a declarat Sherborne, susținând că „nimeni nu ar trebui să fie supus la așa ceva”. „Metodele ilegale” erau „obișnuite și răspândite” în rândul jurnaliștilor și editorilor, a adăugat Sherborne.
Ducele de Sussex nu a fost prezent în prima zi a audierii de la Înalta Curte din Londra, care a avut loc la doar câteva zile după ce a participat la încoronarea tatălui său, regele Charles al III-lea. El însuși urmează să depună mărturie în iunie, potrivit presei britanice.