Vitamina care poate preveni Alzheimerul. Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de a face demență sau boala Alzheimer crește pe măsură ce trece timpul. Un nou studiu arată ce vitamine ar trebui să luăm pentru a ne proteja creierul.
Vitamina care poate preveni Alzheimerul. Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă

Riscul de a face boala Alzheimer pe măsură ce înaintăm în vârstă crește de la an la an. În prezent nu există un remediu pentru demență; cu toate acestea, sunt disponibile unele medicamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. În plus, cercetătorii continuă să caute modalități fie de a reduce severitatea simptomelor, fie de a preveni progresul bolii la fel de rapid. Astfel, ei au descoperit vitamina care poate preveni Alzheimerul

Un nou studiu de la Universitatea AlMaarefa din Arabia Saudită indică faptul că vitamina K poate ajuta la protejarea împotriva „deteriorării cognitive”. Noul studiu a testat administrarea unui supliment de vitamina K în testele făcute pe șobolani.

Demența, efecte distructive în creier

Potrivit Asociației Alzheimer, demența „este un termen general pentru pierderea memoriei, a limbajului, a abilităților de rezolvare a problemelor și a altor abilități de gândire care sunt suficient de severe pentru a interfera cu viața de zi cu zi”.

Se crede că boala Alzheimer este rezultatul acumulării de proteine ​​anormale în creier, numite plăci de amiloid. Acestea pot opri celulele creierului să semnalizeze la fel de bine ca înainte și le pot deteriora.

Există și alte tipuri de demență, iar demența vasculară este considerată a fi cauzată de fluxul sanguin redus către creier, care poate deteriora și celulele creierului.

Conform celor mai recente date de la Asociația Alzheimer, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta demența Alzheimer. Asociația raportează că 6,5 milioane de oameni au în prezent această formă specifică de demență în Statele Unite.

Semnele și simptomele demenței enumerate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) includ:

  • Uitarea numelor celor dragi
  • Schimbări de dispoziție
  • Incapacitatea de a rememora vechile amintiri
  • Greutatea de a îndeplini sarcinile obișnuite
  • Dificultăți de comunicare

Vitamina care poate preveni Alzheimerul

Este important să iei multe tipuri diferite de vitamine și minerale pentru a-ți menține sănătatea. O vitamina care joacă un rol atât în ​​sănătatea creierului, cât și a oaselor este vitamina K, care se găsește adesea în legumele cu frunze verzi.

Profesorul Mohamed El-Sherbiny, autorul principal al studiului, a explicat de ce vitamina K este importantă.

„Procesul de îmbătrânire este asociat cu deteriorarea funcțiilor creierului”, a spus prof. El-Sherbiny. „Vitamina K este o vitamină naturală solubilă în grăsimi… protejează creierul de dezvoltarea bolii Alzheimer. Există o cantitate zilnică recomandată pentru vitamina K, care variază în funcție de vârstă”, a continuat prof. El-Sherbiny, care este profesor de anatomie la Universitatea AlMaarefa.

„Consumarea unor cantități adecvate de legume și fructe este satisfăcătoare pentru a menține nivelurile normale de vitamina K. Cu toate acestea, sunt disponibile și suplimente pentru a înlocui sursele naturale în caz de incapacitate de a le consuma.”

Studiul vitaminei K în demență

Deoarece vitamina K poate afecta funcționarea creierului, cercetătorii din acest studiu au vrut să vadă cum afectează funcționarea cognitivă la șobolani. Ei au efectuat un studiu de 17 luni pe șobolani. Un grup a primit un supliment de vitamina K, iar celălalt nu. Cercetătorii au administrat Menaquinone-7 (MK-7), despre care autorii notează că „este o formă majoră de vitamina K2”.

Șobolanii au trecut printr-o serie de teste de funcționare cognitiva pe parcursul studiului. Potrivit autorilor, ei au făcut teste „pentru a evalua nivelul cognitiv, comportamentul anxios și depresiv”.

Până la sfârșitul studiului, șobolanii care au primit suplimente de vitamina K au avut niveluri reduse de tulburări cognitive, depresie și anxietate. În plus, autorii notează că acești șobolani au experimentat „memorie spațială și capacitate de învățare îmbunătățite”.

„Vitamina K2 a demonstrat un impact foarte promițător în împiedicarea schimbărilor comportamentale, funcționale, biochimice și histopatologice legate de îmbătrânire în creierul îmbătrânit senil”, spune prof. El-Sherbiny.

El a declarat că acest studiu arată cât de important este monitorizarea nivelului de vitamina K la persoanele cu risc de demență. Este, practic, vitamina care poate preveni Alzheimerul.

„Cele mai importante implicații sunt acordarea de atenție vitaminei K la populația în vârstă și relația acesteia cu Alzheimer și alte boli neurodegenerative legate de vârstă”, citează medicalnewstoday.com.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *