Viză de flotant 2022 și tot ce trebuie să știți atunci când cineva vă ia în spațiul propriei locuințe. Pentru obținerea vizei de flotant, trebuie să completaţi cererea pentru stabilirea reşedinţei şi să o depuneţi la Serviciul de Evidență a Populației. Aceasta împreună cu actul de identitate şi contractul de închiriere. Pentru a afla mai multe de spre asta, incusiv care sunt actele necesare, vă prezentăm mai jos pașii. Iată cum trebuie să îi urmați.
Înscrierea reședinței în actul de identitate se face la cererea persoanei care locuieşte mai mult de 15 zile la o adresa diferită de cea stabilă. Atunci când vă înscrieți la evidența populației, trebuie să mergeți însoțit de proprietarul care vă ia în spațiu.
Găsiți o cunoștință (prieten/ă, rudă) în orașul unde locuiți acum, care acceptă să vă ia în spațiu. NU aveți nevoie de contract. Legea e foarte permisivă și zice că unicul criteriu este că stați cel puțin 15 zile din an la această persoană. Nu trebuie să demonstrați nimic nimănui.
Se plătește taxa de timbru la Poștă sau Direcția generală de impozite și taxe;
Mergeți la la Direcția de Evidență a Persoanelor din sector/oraș împreună cu persoana care vă ia în spațiu. Luați contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului în orginal și copie. Aveți nevoie de formularul completat (sau completați pe loc), dovada plății taxei de timbru și buletine.
Completați o cerere pentru stabilirea reședinței și o depuneți la Serviciul de Evidența a Populației. Dacă stați în chirie, trebuie să mergi cu proprietarul și să atașezi contractul de închiriere.
„Trebuie să mai știți că dacă cineva decide să găzduiască o altă persoana pentru mai mult de 30 de zile, aceasta este obligată să anunțe fie Politia, fie Serviciul de Evidență a Populației din localitatea în care are imobilul.
Daca vreți neapărat să aveți viza de flotant în București, de exemplu și ai un prieten care locuiește acolo, atunci ce trebuie să faceți este să îl convingeți să completeze o cerere de luare în spațiu. Nu e musai să aveți un contract de închiriere, ci doar sa locuiți acolo pentru mai mult de 15 zile. Pe de altă parte, fără viză, dacă ai vecini binevoitori, s-ar putea să vă treziți cu Politia la ușa și cu o amendă…”, explică specialistul în domeniu.
Poliția e cu ochii pe cei care iau în spațiu prieteni. S-a impus un număr maxim de persoane care pot figura la aceeași adresă, dar și un numar minim de zile pe lună pe care solicitantul vizei trebuie să le petreacă la locuința secundară, adică cea pe care cere viza.
Astfel, Poliția cere ca solicitantul de viză de flotant să declare pe propria raspundere ca locuiește la respectiva adresă mai mult de 15 zile lunar. Această declaratie va fi consemnată pe cererea de viză în fața funcționarului de la Evidența Populației. Mai multe informații puteți afla accesând avocat.net.