Capitala României își redeschide porțile către cultura urbană prin debutul noului sezon al programului „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, care transformă, pe 13 și 14 aprilie, Calea Victoriei și Bulevardul Banu Manta în veritabile scene culturale. Timp de 24 de weekenduri, locuitorii și turiștii se vor bucura de evenimente interactive și spectacole în aer liber, într-un demers amplu de reconectare a oamenilor cu orașul.
Startul ediției de primăvară este dat sâmbătă, la ora 11:00, printr-un spectacol de percuție susținut de Cantus Mundi, care va anima întreaga zonă pietonală de pe Calea Victoriei. Pe seară, între orele 19:00–20:00, formația VAMA va electriza atmosfera în zona Muzeului Național de Istorie, în timp ce duminică, aceeași locație va găzdui „Noaptea Dansului”, un eveniment dedicat mișcării și expresiei prin dans, ce transformă orașul într-o scenă colectivă vibrantă.
Sâmbătă, personajele fantastice ale Operei Comice pentru Copii deschid ziua cu o paradă spectaculoasă, urmată de o a doua defilare susținută de artiștii Circului Metropolitan București. Copiii vor avea parte de momente pline de magie alături de Magitot, dar și de demonstrații spectaculoase de jonglerii pe monociclu oferite de Vlad Benescu.
În paralel, Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu își deschide porțile pentru două expoziții speciale: „Cu creionul pe Calea Victoriei” (în parteneriat cu UNArte) și „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”. Trecătorii pot admira demonstrațiile de pictură ale artiștilor plastici din București și pot fi surprinși cu un portret realizat de caricaturistul Vasile Catrina.
În Sectorul 1, Bd. Banu Manta găzduiește un maraton de activități recreative, desfășurate între orele 10:00 și 21:00. PROEDUS coordonează o zonă dedicată sportului, cu miniterenuri de baschet, ping-pong, dame gigant, fotbal crossnet, volei și multe alte jocuri interactive, inclusiv spații instagramabile pentru cei dornici să imortalizeze momentele speciale.
De asemenea, Direcția Generală de Jandarmerie București și ISU „Dealu Spirii” participă la eveniment cu expoziții de tehnică, demonstrații și activități educative. Vizitatorii pot intra într-un circuit special al sediului Primăriei Sectorului 1, deschis publicului între orele 10:00 și 14:00.
Scena artistică din Sectorul 1 aduce spectacole dedicate celor mici, începând cu „Magia Ghicitorilor” de la Teatrul Ion Creangă și continuând cu spectacolul-lectură „Apolodor” al Teatrului Metropolis. Seara, de la ora 18:00, Teatrul Țăndărică pune în scenă „Capra cu trei iezi”, iar ziua se încheie cu muzică ușoară și un recital susținut de Ozana Barabancea.
Duminică, Calea Victoriei devine traseu al memoriei urbane, prin tururi ghidate coordonate de Ana Rubeli, fondatoarea proiectului „Aici a stat”. Cei interesați de patrimoniul arhitectural sunt invitați într-o vânătoare de comori, redescoperind clădirile simbol ale capitalei.
Evenimentul „Dâmbovița Apă Dulce”, organizat de Nod Makerspace, oferă o experiență alternativă asupra orașului: plimbări cu caiace și SUP-uri, ateliere de dans, muzică live și plantări urbane. Ziua se încheie spectaculos, cu un show de foc pe apă, marca Oțet Light and Fire.
Calea Victoriei devine pietonală între orele 10:00 și 22:00, în weekendurile în care se desfășoară evenimentul, fără a bloca intersecțiile importante. Traficul auto este restricționat temporar și pe Bd. Banu Manta, începând de vineri, ora 22:00, până luni, ora 06:00. De asemenea, traficul pe Splaiul Independenței va fi oprit pe segmentul Națiunile Unite – Izvor, sâmbătă, între orele 17:00 și 22:00, pentru evenimentul de pe Dâmbovița.