Poți face și tu cea mai bună zacuscă, cu ingredientele principale naturale, și anume vinete și zacuscă. Rețeta a rămas neschimbată timp de 100 de ani. Și chiar dacă rețeta nu este chiar una simplă, dacă urmezi întocmai instrucțiunile vei obține și tu cea mai bună zacuscă cu vinete. Desigur, există și un secret pe care puțini oameni îl cunosc legat de zacuscă. Iată care este!
Sezonul conservelor pentru toamnă și iarnă a venit. Gospodinele au început să umple cămara cu borcane cu murături, dar și nelipsita zacuscă. Chiar dacă se găsesc și în comerț, cele mai bune preparate sunt cele făcute acasă, iar pentru asta există numeroase rețete. Există, însă, o metodă de preparare pentru zacusca cu vinete care s-a păstrat neschimbată timp de 100 de ani. Nu este simplă, dar rezultatul final este desăvârșit.
Pentru început, ingredientele de care vei avea nevoie sunt următoarele: 3 kilograme de vinete coapte, curățate și scurse foarte bine, 2 kilograme de ardei copți și curățați, 2 kilograme de ceapă albă, 3 litri de bulion de roșii, 500 de mililitri de ulei de floarea soarelui și sare după gust. Este important, înainte de a te ocupa de treabă, să coci vinetele și ardeii la foc, pe grătar sau pe tablă, astfel, zacusca va dobândi un ușor miros de fum, ceea ce o va face și mai gustoasă.
După ce ai copt vinetele și ardeii conform indicațiilor de mai sus, le-ai curățat și scurs bine, toacă-le foarte mărunt. La fel se procedează și în cazul cepei. Într-un ceaun mare se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa. Amestecă periodic până se călește, pentru ca nu cumva să se lipească. După aproximativ 15 minute, pune bulionul și lasă-le să fiarbă împreună pentru un alt sfert de oră. Între timp, într-un ceaun mai mic, pune un pic de ulei, ardeii și vinetele și lasă-le pe foc pentru un timp similar. Ulterior, amestecă-le pe toate, adaugă sare și lasă zacusca să fiarbă 2-3 ore la foc mic. Este foarte important ca procesul de gătire să fie lent pentru a avea cel mai bun gust.
Zacusca este preparatul tradițional preparat de mai toate gospodinele. Un ingredient-minune, care îi poate da o aromă aparte, este chiar dafinul. Nu multe gospodine adaugă foi de dafin în zacuscă, iar cele care o fac nu știu motivul real pentru care este atât de apreciat. Foile de dafin adaugă o aromă unică și plăcută mâncării. Pe lângă faptul că este un element tradițional bucătăriei românești, are și un parfum special, ce schimbă complet gustul oricărui preparat.