Zacuscă de vinete ca la bunica. Ingredientele pe care trebuie să le adaugi neapărat, iese super gustoasă așa

Cea mai bună rețetă de zacuscă de vinete

Scris de: Oana Matei

27 Sep. 2023

Zacuscă de vinete ca la bunica. Ingredientele pe care trebuie să le adaugi neapărat, iese super gustoasă așa

Gustată alături de pâine proaspătă sau lipie, zacusca de vinete este un adevărat deliciu pentru toți cei care o savurează. Rețetele de zacuscă pot varia de la o regiune la alta, fiecare având propria combinație de ingrediente și condimente preferate.

Unele persoane aleg să adauge și alte legume, cum ar fi ciuperci, fasole sau morcovi, iar în unele regiuni se prepară chiar și zacuscă de pește. În rândurile următoare vă arătăm rețeta veche de zacuscă de vinete, așa cum o preparau odinioară, bunicile noastre.

Rețeta veche de zacuscă

Ingrediente

  • 1 kilogram ceapă albă
  • 3 kilograme ardei grași roșii sau kapia
  • 5 kilograme vinete
  • 1, 5 kilograme roșii bine coapte
  • sare
  • piper negru boabe
  • 1-2 linguri de miere de albine ( opțional)
  • 300- 400 mililitri ulei de floarea soarelui

Preparare

1.Pregătirea legumelor

  • Mai întâi, se spală și se pun la copt vinetele si ardeii. De preferat este ca legumele să fie coapte pe grătar, afară sau pe plită, la aragaz. Aroma de fum va îmbogăți gustul preparatului.
  • Cât se coc vinetele si ardeii, se toacă ceapa cubulețe, după ce a fost bine spălată și curățată.
  • Vinetele coapte se curăță de miez și se lasă la scurs. Ardeii copți se pun într-un castron acoperit cu capac, pentru a se curăța mai ușor, apoi se toacă mărunt și se dau prin mașina de tocat carne sau prin procesorul de bucătărie.

2. Fierberea legumelor

  • Se încinge uleiul într-un ceaun sau o oală cu fundul gros și se călește ceapa amestecând încontinuu, pentru a nu se arde, timp de 5 minute sau până se rumenește ușor.
  • Roșiile se dau pe răzătoarea mare sau se procesează în robotul de bucătărie.
  • După ce s-a călit ceapa, se adaugă pe rând vinetele coapte și ardeii copți, apoi se adaugă sucul de roșii, sarea și piperul după gust și se amestecă bine.
  • Zacusca se fierbe la foc mic, timp de 45 de minute – 1 oră. În acest timp  se amestecă, în special pe fundul oalei, la fiecare 10 minute, pentru ca zacusca să nu se lipească de vas. Nu este nevoie să fiarbă mai mult de atât, căci ingredientele sunt deja gătite.
  • Se reglează gustul cu sare și piper, iar dacă dorești să accentuezi dulceața naturală a ardeilor și a cepei, poți adăuga și o lingură de miere sau de zahăr.

Vezi și Diferența dintre salata de vinete românească și cea arăbească. Acest ingredient face deosebirea, care e de fapt mai gustoasă

3. Umplerea și depozitarea borcanelor

  • Zacusca de vinete se toarnă fierbinte în borcanele bine sterilizate, așezate pe o tavă metalică, pentru a nu plesni. Le vei închide apoi, etanș, cu niște capace sterilizate.
  • Acoperă borcanele cu zacuscă cu pături groase și lasă-le să se răcească lent. După ce s-au răcit complet, etichetează-le și aranjează-le în cămară.

Vezi și De ce fac murăturile floare, de fapt. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *