Zacuscă proaspătă de vinete și ardei kapia copți, ingrediente și mod de preparare. Este sezonul legumelor. Cum proviziile din toamnă s-au terminat, aveam poftă de o zacuscă proapsătă întinsă pe o lipie caldă. Zis și făcut. M-am aprovizionat din piață cu toate cele necesare, iubesc să merg la piață în perioada aceasta, ce mirosuri, ce arome, câte legume și fructe proaspete, divin!
Am ales să coc vinetele și ardeii kapia în cuptor, de data aceasta. Din experiența anilor trecuți am învățat să evit să murdăresc cuptorul, de fum nu scap, dar am aerisit repede :). Oricum se face mai puțin fum decât dacă aș coace vinetele pe aragaz.
Vă voi descrie mai jos cum am copt legumele.
Nu am făcut o cantitate mare de zacuscă doar pentru cină și ce rămâne pentru a doua zi. Am folosit ulei foarte puțin pentru călirea cepei. Ca lichide, am folosit apă și sucul de la roșiile tocate.
1. Am spălat bine toate legumele.
2. Am încins cuptorul la 200 de grade.
3. Pe tava mare de la cuptor am întins o foaie de copt. Am pus-o în cuptor pe ultimul nivel de prindere. Astfel zeama de la vinete și ardei se va scurge în tavă pe hârtia de copt. Așa evitați să murdăriți cuptorul și tava.
4. Am înțepat vinetele pentru a nu „exploda” la coacere.
5. Pe grătarul cuptorului, am pus vinetele și ardeii kapia.
6. Am întors legumele periodic, până s-au copt bine.
7. Ardeii kapia s-au copt primii. Pentru a-i curăța ușor de coajă, i-am pus într-un bol acoperit cu capac sau o farfurie pentru 30 de minute. Astfel am decojit ardeii foarte rapid.
8. După ce s-au copt și vinetele, le-am decojit și le-am lăsat la scurs pe tocătorul de lemn înclinat. Este important să nu folosiți ustensile sau strecurători
metalice, riscați ca vinetele să se înnegrească.
9. Între timp, am tocat mărunt ceapa și am pus-o la călit într-o tigaie încăpătoare cu puțin ulei și apă, până a devenit moale. Atenție, pentru zacuscă ceapa nu trebuie să se prăjească.
10. Am curățat roșiile și le-am tocat în mixer. Sosul de roșii rezultat, l-am turnat peste ceapă, în tigaie. Dacă este prea gros, adăugați puțină apă.
11. Am tocat vinetele și ardeii kapia pe care i-am adăugat în tigaie peste roșii și ceapă.
12. Am fiert totul la foc mic, am amestecat constant să nu se lipească.
13. Am asezonat totul cu sare, piper și câteva foi de dafin.
Zacusca a fost delicioasă servită pe lipii calde.
Poftă bună!