Atunci când desfacem un borcan de castraveți murați, zeama este, de cele mai multe ori, aruncată. Saramura din borcan poate fi însă folosită într-o mulțime de moduri, de la diferite rețete, până la curățenie. Iată ce poți să faci cu zeama de la castraveții murați în loc să o arunci!
Castraveții puși în saramură sau în oțet se numără printre murăturile preferate ale românilor. Se potrivesc pe post de garnitură la o mulțime de feluri de mâncare și sunt folosiți, de asemena, la salate precum cea de boeuf sau cea orientală. De cele mai multe ori, după ce au consumat castraveții din borcan, românii aruncă zeama, fără să știe în câte feluri o pot folosi.
În primul rând, este bine cunoscut faptul că zeama de la murături poate fi un remediu excelent pentru mahmureală. Păstrează un borcan cu zeama de la castraveții murați în frigider, pentru acele dimineți când ți-e greu să îți revii după o petrecere stropită cu alcool.
Zeama de murături poate fi folosită, de asemenea, pentru a marina carnea. Pune câteva linguri de saramură într-un bol, adaugă condimentele preferate și o lingură de muștar, amestecă bine totul și unge carnea de porc cu acest amestec. Las-o la marinat câteva ore, după care pune-o la cuptor.
Fiind o soluție acidă, zeama de la castraveții murați sau de la alte legume poate fi folosită de asemenea drept remediu casnic. Amestecă saramură cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu și folosește soluția pentru a curăța chiuveta din bucătărie sau aragazul. Folosește un burete sau o periuță moale și vei îndepărta rapid depunerile de calcar de pe robinet și de pe chiuvetă.
Zeama pe bază de oțet de la murături poate fi, de asemenea, folosită pentru a prepara un dressing pentru salată. În loc de oțet, folosește 2 linguri de zeamă din borcanul cu castraveți. Amestec-o cu 3 linguri de ulei, o linguriță de muștar și puțină miere, omogenizează totul și toarnă peste salată.
Citește și: Condimentul special pe care este bine să îl pui în borcanele cu castraveți murați. Nu vor mai face floare
Dacă ai terminat castraveții din borcan, dar ți-a rămas zeama, o poți folosi pentru a mura alte legume. Taie o ceapă și un morcov rondele, pune-le în borcan astfel încât să fie acoperite de saramură. Păstrează borcanul la frigider, iar după câteva zile poți savura legumele. Acestea se vor mura și vor avea un gust acrișor plăcut, însă își vor păstra textura crocantă.
Atunci când fierbi cartofi pentru salata de boeuf sau pentru cea orientală, adaugă câteva linguri de zeamă de murături în apa în care aceștia fierb. Le va da o savoare aparte și îi va ajuta să își păstreze textura, fără să devină apoși.