Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2024. Când se poate consuma carne de pește în cel mai aspru post din an

Este cel mai lung și mai dur post din timpul anului

Scris de: Daoud Andra

25 Mar. 2024

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2024. Când se poate consuma carne de pește în cel mai aspru post din an

Postul Paștelui a început pe 18 martie și se încheie pe data de 4 mai, pe 5 fiind Paștele Ortodox. Este cel mai lung și mai restrictiv post de peste an. Câte zile cu dezlegare la pește sunt în Postul Paștelui 2024 și ce trebuie să mai știi despre această perioadă.

Postul Paștelui, cel mai lung din an

Pe parcursul unui an calendaristic, sunt 4 mari perioade de post. Acestea precedă sărbători importante, precum Crăciunul, Paștele, Sfinții Petru și Pavel și Sfânta Maria Mare. Dintre toate, Postul Paștelui are cea mai mare durată și este și cel mai restrictiv. Acesta a început pe 18 martie și are o durată de 7 săptămâni, dar și o serie de restricții.

Credincioșii care țin postul nu au voie să consume carne, lapte, ouă și derivate de la acestea în cele 7 săptămâni de post. De asemenea, nici uleiul și vinul nu sunt permise la gătit decât în zilele cu dezlegare. Aceste două ingrediente post fi consumate doar în zilele de sâmbătă și duminică, potrivit rânduielii creștine.

Citește și: Postul Paștelui 2024. Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești în timpul postului, are doar 4 cuvinte

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2024

Și zilele cu dezlegare la pește în Postul Paștelui sunt puține. Dacă în Postul Crăciunului este dezlegare în fiecare sâmbătă și duminică și de sărbătorile cu cruce roșie, în Postul Paștelui sunt doar două zile de dezlegare. Așadar, pe parcursul celor 7 săptămâni de post, credincioșii pot consuma pește, icre și produse din carne de pește doar de două ori.

Buna Vestire

Prima sărbătoare cu ocazia căreia se poate consuma pește în post este Buna Vestire. Aceasta se sărbătorește pe 25 martie, la o săptămână de la începerea perioadei de post. Sărbătoarea este una foarte importantă și marchează momentul în care Arhanghelul Gavriil a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Mântuitor.

Citește și: Cât durează postul Paștelui 2024. Ce e bine să faci în această perioadă, ce poți mânca și ce obiceiuri sunt interzise. Tradiții și superstiții

Floriile

A doua sărbătoare cu ocazia căreia credincioșii pot mânca pește pică cu o săptămână înainte de încheierea postului. Pe 28 aprilie, în Duminica Floriilor, mai este dezlegare la pește, conform calendarului ortodox. Această zi marchează un moment menționat în toate cele patru evanghelii și anume Intrarea Domnului în Ierusalim, în zilele dinaintea patimilor. În mod tradițional, se sărbătorește în ultima duminică înainte de Înviere.

Cum se ține corect Postul Paștelui

Postul nu este doar alimentar, ci și spiritual. Pe lângă abstinența de la anumite alimente, oamenii trebuie să se abțină și de la fapte urâte, de la păcate și de la excese. În ceea ce privește felul în care se ține postul alimentar, există câteva reguli clare de la care credincioșii nu trebuie să se abată.

”Copiii până la împlinirea vârstei de 7 ani să fie dezlegați de pra­vila postului, putând mânca tot timpul anului orice fel de alimente. Pentru copiii de la 7-12 ani și pentru credincioșii de orice vârstă, care sunt cuprinși de suferințe trupești, pravila postului să fie obligatorie numai în zilele următoare:

a) Toate miercurile și vinerile de peste an, afară de acelea când este dezlegare la pește;

b) Prima și ultima săptămână din Sfântul și Marele Post al Paștilor și tot așa din postul Crăciunului;

c) De la 24-29 iunie, adică 5 zile din postul Sfinților Apostoli Pe­tru și Pavel;

d) De la 1-15 august (adică cele două săptămâni din postul Ador­mirii Maicii Domnului);

e) Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, 29 august

f) Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie

g) Ajunul Crăciunului, 24 decembrie și ajunul Bobotezei, 5 ianuarie.

Pentru celelalte zile și săptămâni din timpul marilor posturi bi­sericești, copiii de la 7-12 ani și credincioșii de orice vârstă, care sunt suferinzi, să fie dezlegați a mânca pește, ouă, lapte și brânză. (Sursa: crestinortodox.ro)

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *