Zile de post în 2022, potrivit Calendarului creștin ortodox. Zilele de post de pe parcursul anului sunt importante și sunt ținute de majoritatea creștinilor cu sfințenie. Aceste zile de post ayu rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru marile sărbători de peste an, cum ar fi Paștele sau Crăciunul. Iată tot ce trebuie să știți despre aceste perioade.
Zilele de post au rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru marile sărbători de peste an, dar și de a-i curăța atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual.
Postul este văzut drept o abținere de la alimentele de origine animală, dar și de la gândurile și faptele rele, având în vedere că postul trebuie să fie atât fizic, cât și spiritual pentru a se produce acea legătură între om și Dumnezeu.
„Biserica Ortodoxă amintește că pentru a fi ținut corect, postul trebuie să fie atât trupesc, cât și sufletesc, între cele două existând o legătură foarte puternică. În primul rând, una dintre cele mai importante este legată de Lăsatul Secului.
Aceasta este, de fapt, o sărbătoare care se ține în ultima zi înainte de a începe cele patru posturi mari de peste an: Postul Nașterii Domnului, Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. Lăsatul Secului este ultima zi în care se pot consuma alimente de dulce.
Înainte de Postul Paștelui, există două zile în care se lasă sec, mai întâi este Lăsatul Secului pentru carne, iar apoi Lăsatul Secului pentru ouă, pește și lactate”, este explicația preotului.
Acesta este primul pot din an. Mai exact, credincioșii ar trebui să țină post negru pe 5 ianuarie, adică sunt sfătuiți să nu mănânce și să nu bea nimic.
Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai aspru de peste an, iar în anul 2022 a început pe data de 7 martie și a durat 48 de zile.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a început pe data de 20 iunie și s-a încheiat pe 28 iunie. Pe 29 au fost sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Această sărbătoare se ține în fiecare an la dată fixă. În 2022, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și se termină pe 14 august.
În categoria posturilor de o zi este și cel ținut pe 29 august, cu ocazia sărbătorii cunoscute sub numele de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Pe 14 septembrie 2022, de Înălțarea Sfintei Cruci, este din nou zi de post pentru creștinii ortodocși. Aceasta este cea mai veche sărbătoare închinată crucii. Postul Crăciunului 2022 începe pe 14 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie
În fiecare săptămână din anul 2022, credincioșii sunt îndemnați să postească de două ori.
În zilele mai sus menționate nu se consumă alimente de origine animală, iar biserica spune că toți credincioșii ar trebui să se apropie mai mult de Dumnezeu
În zilele de post există o listă lungă a alimentelor care pot fi consumate fără să existe restricții. În post sunt permise:
În zilele de post, cele mai consumate alimente sunt cartofii, varza, fasolea, soia, lintea, ovăzul, laptele vegetal, brânza tofu, dar și multe altele.
În zilele de post sunt interzise: