Zile libere 2023. Când pică următoarea minivacanță, după 1 Mai. Perioada în care românii vor avea 5 zile libere consecutive

Românii s-ar putea bucura foarte curând de o minivacanță de 5 zile.
Zile libere 2023. Când pică următoarea minivacanță, după 1 Mai. Perioada în care românii vor avea 5 zile libere consecutive

Angajații din România beneficiază de 15 zile libere de la stat în decursul acestui an. Dintre acestea, 12 pică în timpul săptămânii. Și cum minivacanța de 1 Mai nici bine nu s-a încheiat, românii au din nou motive de bucurie. Următoarea vacanță va fi la începutul lunii viitoare, atunci când angajații ar putea beneficia de 5 zile libere.

Zile libere 2023. Când pică următoarea minivacanță, după 1 Mai

La începutul lunii iunie, românii s-ar putea bucura de o mică vacanță de cinci zile, dacă Guvernul va aproba o punte între zilele libere legale. Mai exact, în perioada 1-5 iunie. Astfel, 1 iunie – Ziua Copilului – care cade într-o joi și Rusaliile, care se sărbătoresc pe 4 și 5 iunie (duminică și luni), ar putea fi legate de ziua de vineri (2 iunie), dacă autoritățile vor aproba acest lucru.

Însă aceasta nu este singura „punte” pe care autoritățile ar putea să o aprobe în decursul acestui an. Pe lângă minivacanța de Rusalii, românii ar puea lega 4 zile și la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), care va cădea într-o zi de marți, dacă va fi aprobată și ziua de luni.

De asemenea, tot de o minivacanță de patru zile ar putea beneficia angajații și de Sfântul Andrei, săbătoare care pică într-o zi de joi, dacă se stabilește ca punte ziua de vineri.

Câte zile libere mai au românii în 2023

Anul acesta, românii beneficiază în total de 15 zile libere, potrivit Codului Muncii. 12 dintrele ele, pică în timpul săptămânii. Până acum, s-au putut bucura deja de jumătate dintre ele:

  • 1 și 2 ianuarie – Anul Nou;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie – Vinerea Mare;
  • 16 și 17 aprilie – Paște ortodox 2023;
  • 1 mai — Ziua Muncii.

În continuare, angajații vor beneficia de alte 8 zile libere de la stat. Iată care sunt acestea:

  • 1 iunie – Ziua Copilului  (joi);
  • 4 iunie (duminică) – Rusalii și 5 iunie (luni) – a doua zi de Rusalii;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (marți);
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (joi);
  • 1 Decembrie –  Ziua Națională a României (vineri);
  • 25 decembrie, 26 decembrie – Crăciunul (luni și marți).

Potrivit legislației din România, angajații care vor fi nevoiți să muncească în zilele considerate libere vor primi mai mulți bani la salariu. Mai exact, ziua liberă lucrată va fi remunerată dublu.

Pe lângă zilele libere legale, angajții au dreptul la concediu de odihnă, care trebuie să fie de minim 20 de zile lucrătoare, în funcție de fiecare angajator în parte, conform Codului Muncii. De asemenea, românii pot beneficia și de alte zile libere plătite în cazul unor evenimente speciale precum căsătorie (5 zile), nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile), decesul soțului sau al unei rude de până la gradul al doilea (3 zile).

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *