Zile libere de Paște 2023. Cât durează anul acesta minivacanța românilor

Liberele legale sunt garantate în Codul Muncii

Scris de: Daoud Andra

02 Apr. 2023

Zile libere de Paște 2023. Cât durează anul acesta minivacanța românilor

Mai este puțin până când creștinii ortocși vor sărbători Paștele. Cu această ocazie, bugetarii și o parte dintre angajații din sistemul privat vor avea parte de o mini-vacanță. Câte zile libere de Paște 2023 sunt garantate prin lege și ce trebuie să știe angajații care vor lucra în aceste zile sau în altele care sunt libere legal.

Câte zile libere de Paște 2023 au românii

Cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, bugetarii și o parte dintre angajații din sistemul privat au parte de o mini-vacanță. Dintre cele 15 libere legale din 2023, prevăzute în Codul Muncii, 2 sunt oferite cu ocazia Paștelui. Este vorba despre luni, a doua zi de Paște, dar și Vinerea Mare. Începând din 2018, și ziua de vineri care precedă Paștele a fost declarată liberă legal.

Citește și: Vremea de Paște 2023. Ce temperaturi vom avea în următoarele săptămâni. Prognoza meteo pentru vacanța de primăvară

Românii vor avea, așadar, 4 zile libere în total: vineri (14 aprilie), sâmbătă (15 aprilie), duminică (16 aprilie) și luni (17 aprilie). Pentru catolici sunt tot 4 zile libere, doar că acestea vor fi oferite în perioada 7-10 aprilie, pentru că Paștele Catolic pică pe data de 9 aprilie anul acesta.

Nu toți angajații din sistemul bugetar pot beneficia însă de liberele legale în același timp. În unele domenii, în care activitatea nu poate fi întreruptă, precum poliție sau sănătate, turele vor fi asigurate de angajați din sistem și în aceste zile libere legal. Cei care lucrează în zilele în care este liber legal trebuie să știe că au dreptul să recupereze aceste zile lucrate într-un interval de 30 de zile.

Citește și: Vacanța de Paște 2023-2024. Ce se întâmplă cu zilele libere ale elevilor, e prima dată când se întâmplă asta

În cazul în care angajatul nu recuperează ziua libera, angajatorul este obligat să îl plătească cu un spor de 100% din salariul de bază, pentru ziua lucrată.

Zile libere de Paște 2023
Zile libere de Paște 2023

Românii vor avea două libere legale în plus de anul viitor

În 2023, românii au avut 15 libere legale, dintre care 12 au picat în timpul săptămânii. După mini-vacanța de Paște, următorul liber legal este pe 1 mai. Românii vor avea parte atunci de un weekend prelungit, deoarece 1 mai pică într-o zi de luni.

Începând de anul viitor, se vor adăuga încă 2 libere legale la cele 15 existente. Este vorba despre zilele de 6 și 7 ianuarie, respectiv Boboteaza și Sfântul Ion. Legea a fost adoptată de curând și publicată în Monitorul Oficial.

Citește și: Când începe școala după vacanța de Paște. Câte zile libere au elevii

Liberele legale care au mai rămas până la sfârșitul acestui an sunt:

  • 14, 17 aprilie (Vinerea Mare și a doua zi de Paște)
  • 1 mai (Ziua Muncii)
  • 1 iunie (Ziua Copilului)
  • 5 iunie (Rusalii)
  • 15 august (Sfânta Marie)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)
  • 1 decembrie (Ziua Națională)
  • 25, 26 decembrie (Crăciunul)

Citește și: Când sunt Rusaliile în 2023. Pe ce dată pică și câte zile libere au românii

La aceste zile se mai adaugă încă 2, pentru angajații din sistemul bugetar: ziua de 2 iunie (vineri) și ziua de 14 august (luni), pentru a se face punte cu weekend-ul. Astfel, bugetarii vor mai avea parte de încă două mini-vacanțe de câte 4 zile până la finalul anului, cu amendamentul că zilele acestea oferite în plus vor trebui să fie recuperate.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *