Zile libere pe care și le pot lua românii, însă nu știu. România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu cele mai puține zile libere pentru sărbătorile legale, 15. Însă în fiecare an se întâmplă ca unele dintre ele se pice în weekend, iar acest lucru face ca numărul de zile libere pe care angajații ar trebui să le aibă să scadă și mai mult. Totuși, în Codul Muncii sunt prevăzute și ale zile libere de care salariații pot beneficia. Unele dintre ele sunt remunerate, iar alte sunt fără plată.
Acesta este cel mai comun beneficiu pe care un angajat îl are. Numărul de zile aferente concediului de odihnă într-un an este de minim 21. Agajatorul poate suplimenta acest număr de zile în funcție de politica fiecărei companii. Criteriile în funcție de care angajatorul poate lua această decizie variază, putând fi legate, de exemplu, de vechimea în muncă sau vechimea în companie.
Numărul de zile de concediu de odihnă poate fi de asemenea suplimentat de către angajator și în cazul salariaților cu dizabilități, nevăzători sau pentru cei care își desfășoară activitatea în condiții deosebite, ori persoanelor minore.
Evenimentele familiale nu sunt incluse în concediul de odihnă, însă conform reglementărilor în vigoare, acestea sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă, sau regulamentul intern. Astfel, la evenimente precum căsătoria angajatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor (de gradul unu sau doi), angajatul are dreptul la una sau mai multe zile libere. De asemenea, salariatul își poate lua zi/ zile libere și în cazul în care angajatul își schimbă locul de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi și își mută cu această ocazie și domiciliul în altă localitate. Zi liberă se poate acorda și la schimbarea domiciliului în aceeaşi localitate.
Tatăl poate beneficia de zile libere sub forma concediului paternal la nașterea unui copil. El va avea 5 zile + 10 zile libere în cazul în care a absolvit un curs de puericultură (acestea pot fi luate doar o singură dată, pentru un singur copil). Ulterior, oricare părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului, dacă îndeplinește condițiile de eligibilitate.
Angajatul cu anumite probleme de sănătate (boli obișnuite, risc maternal, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, îngrijirea copilului cu dizabilități, accident de muncă sau boală profesională, carantină etc) își poate lua concediu medical. Cel mai nou tip de astfel de concediu introdus de legislație este concediul medical pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice.
Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată în viață, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului.
Pentru formarea profesională a angajatului, de asemenea, se pot acordă zile de concediu, cu sau fără plată, la inițiativa angajatului sau angajatorului.
De asemenea, angajații își pot lua și concediu fără plată atunci când doresc.
Mai există și ale tipuri de zile libere plătite de care angajatul poate beneficia, în funcție de context și leigslația specifică. Spre exemplu: pentru părinți, situații speciale și vaccinare în perioada Covid, autorecenzare, votare, consultații pe perioada sarcinii, analize copil, donarea de sânge, inițierea procedurii de adopție sau de acomodare în cazul adopției, cu plată sau fără.