În Săptămâna Mare există mai multe tradiții și obiceiuri de care credincioșii țin cont, pentru a se pregăti de Învierea Domnului Isus. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie, iar săptămâna de dinaintea acestei sărbători este una încărcată de tradiții și obiceiuri. Iată mai jos, zilele în care nu se poate spăla în Săptămâna Mare.
În lunea Mare a început Săptămâna Patimilor Mântuitorului Nostru şi în fiecare seară preoţii din toată ţara ţin slujbe speciale.
Pentru gospodinele care nu știu, în Lunea Mare se poate spăla. De altfel, în această zi puteți face curățenie în casă. Se spune că în această zi totul să fie scos la aerisit, se pot spăla haine, călca rufe și se pot face reparațiile necesare din casă.
Citește și: Modele ouă de Paște 2023. Idei pentru toate gospodinele
Și în Marțea Mare se pot spăla rufe. În această zi se mătură, se aspiră și se spală geamurile.
În Miercurea Mare nu se spală rufe. În această zi, credincioșii au voie să sape, să cureţe pomii. La finalul acestei zile toți membrii familiei ajută la treburile gospodărești, potrivit tradiției.
În Joia Mare se vopsesc ouăle.
Până în această zi femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă.
Se spune că este mare păcat să se spele rufe în Vinerea Mare. Mai mult, este important ca în această zi să se țină post negru. În vinerea mare nu se consumă oțet și urzici.
Citește și: Cât costă kilogramul de miel cu câteva zile înainte de Paște 2023. Prețul a explodat
În Vinerea Mare nu este bine să se facă treburi casnice.
Creștinii ortodocși care nu au vopsit ouă Joi trebuie să știe că mai pot vopsi ouă în Sâmbăta Mare.
În ziua de Sâmbătă femeile pregătesc majoritatea preparatelor de Paște, termină curățenia și au grijă să pregătească hainele noi pentru cele trei zile de sărbătoare.
Citește și: Zile libere de Paște 2023. Cât durează anul acesta minivacanța românilor
Rugăciunea din Joia Mare este adresată Mântuitorului Iisus Hristos și alungă relele din viața celor care o rostesc.
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând:
„Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre”. Cel ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.
Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.” (doxologia.ro).