Ziua Aviației Române se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 iulie. Sub patronajul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, are loc Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. În cinstea acestei zile speciale au loc ceremonii militare și diferite activități din tradiția militară.
Conform site-ului dedicat Forțelor Aeriene Române, în anul 1874, pe 20 iunie, trei ofițeri români au făcut o primă călătorie cu balonul în București. Astfel au concluzionat că un asemenea mojloc de transport ar fi foarte bun pentru obținerea de informații militare. Prin gestul acesta, armata a făcut primii pași către era aeronauticii.
În anul 1873, a fost înființată aerostaţia militară. A fost prima subunitate aeronautică din istoria armatei române. Locotenentul Eugeniu Asachi a fost primul ofiţer român care s-a specializat în folosirea baloanelor pentru informaţii.
Aviaţia militară română a fost înființată în anul 1910. Aurel Vlaicu a proiectat a primul avion militar, care a fost realizat de Arsenalul Armatei. Avionul a zburat prima dată la 17 iunie 1910.
În 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi. Un an mai târziu s-au pus bazele primei școli de zbor iar prima lege de organizare a aeronauticii a apărut în 1913.
În 1915 s-a format Corpul de Aviaţie și atfel aviația a devenit o armă de sine stătătoare. În același an a apărut insigna de aviator român.
Iată câțiva dintre cei mai cunoscuți aviatori din România.
Adrian Adamiu a fost un aviator român, locotenent, instructor de zbor și erou al Armatei Române. Acesta s-a născut în Botoșani și anul 1900 și a absolvit Școala Militară de Cavalerie în anul 1920. Aurmat apoi Școala de Observatori Aerieni și de Piloți între anii 1924-1925 și a obținut brevetul de pilot pe data de 6 iulie 1925.
Acesta a avut o moarte eroică, la datorie, după cum s-a consemnat în presa de atunci. Adrian Adamiu a murit într-un tragic accident de aviație, în Câmpulung Muscel. Avea de livrat corespondența domnului ministru de război, când se afla aproape de Câmpulung Muscel. A evitat o aterizare riscantă, pentru că aveau loc amenajări de sol. A încercat să reînalțe aparatul de zbor, însă n-a reușit și a murit, aeroplanul în care se afla rupând un măr.
Din anul 1934 are un monument ridicat în parcul primăriei din Botoșani. În București numele îi este gravat pe plăcile Monumentului Aviatorilor. Acest monument a fost dezvelit pe data de 21 iulie 1935.
Ioana Cantacuzino s-a născut pe 2 septembrie 1895, la Siliștea, Brăila. Descendentă din familia Cantacuzino, a fost o aviatoare română și prima femeie din România care a obținut brevetul de pilot. Ioana Cantacuzino a fost și prima româncă director de școală de aviație.
Pentru a obține brevetul de pilot, în 1928 a susținut examen alături de nouă băieți. Între aceștia s-a numărat și fratele ei Mircea Cantacuzino. I-a fost instructor locotenentul Octav Oculeanu. La puțin timp după ce a obținut brevetul de pilot, a executat primul raid internațional.
Ziua Aviației Române se sărbătorește ca în fiecare an cu o mulțime de evenimente. Pe data de 20 iulie 2022, cerul capitalei va fi survolat de zeci de avioane. Pasionații de aviație vor putea vedea pe cer cele mai cunoscute avioane de luptă precum F-16, Eurofighter Typhoon, An-30, C-130 Hercules, C-27J Spartan, Boeing 737 sau Extra 300 şi 330.
Alte demonstrații care sărbătoresc Ziua Aviației Române vor avea loc și în alte orașe din România. Conform Forţelor Aeriene Române, iată orașele care vor marca această sărbătoare: Piatra Neamț, Târgu Neamț, Suceava, Botoșani, Vaslui, Bârlad, Tecuci, Galați, Brăila, Focșani, Adjud, Onești, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Târgu Lăpuș, Groșii Țibleșului, Dej, Gherla, Turda, Luduș, Târgu Mureș, Sighișoara, Mediaș, Alba Iulia și Aiud.
Citește și cum poţi deveni stewardesă. Ce condiţii impun companiile aeriene pentru însoţitoarele de zbor.