Ziua Imnului Național 2022. Când are loc și ce restricții sunt în Capitală

De când se sărbătorește în România ziua Imnului Național
Ziua Imnului Național 2022. Când are loc și ce restricții sunt în Capitală

Ziua Imnului Național este sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie. În Capitală vor fi restricții de trafic, iar unele autobuze vor fi deviate de la traseul inițial. Acestea vor circula pe o altă rudă pentru aproximativ trei ore. Iată care sunt zonele pe care trebuie să le eviți de Ziua Imnului Național 2022.

 Ziua Imnului Național 2022. Ce se întâmplă în București

Ziua Imnului Națională este sărbătorită pe data de 29 iulie, vineri, iar traficul va fi restricționat în București. Autobuzele 361 vor fi deviate de la traseul inițial și vor circula pe un traseu modificat pentru trei ore, în intervalul 9:15 – 12:00.

Restricții de trafic vor fi pe Calea Victoriei, între strada Dem I Dobrescu și Bulevardul Regina Elisabeta. Acolo vor avea loc evenimentele organizate cu ocazia zilei Imnului Național. Potrivit tbpi.ro, autobuzele 361 vor circula pe traseul obișnuit între capătul de linie „Complex Comercial Băneasa” și intersecția Calea Victoriei/Strada C.A. Rosetti, apoi pe Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Bulevardul I.C. Brătianu până la capătul de linie „Piața Unirii”.

Alte restricții de trafic în București, de ziua Imnului Național 2022

Tot vineri, pe 29 iulie, traficul auto va fi restricționat timp de cinci minute pe Bulevardul Regina Elisabeta, între Piața Universității și Strada Ion Brezoianu. În acest timp, mijloacele de transport public în comun care circulă în zonă vor opri pe prima bandă de circulație.

Ziua Imnului Național al României

Ziua imnului Național a fost instituită în anul 1998, prin Legea numărul 99/1998. Aceasta prevede ca ziua de 29 iulie să fie marcată de către autoritățile publice și de către instituțiile statului prin organizarea unor evenimente și manifestări cultural-educative, în spiritul tradițiilor poporului român. De asemenea, au loc și ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

„Deșteaptă-te române!” nu a fost dintotdeauna Imnul României. Pentru fiecare perioadă țara noastră a avut câte un alt imn. Iată ce alte imnuri a mai avut România:

  • “Trăiască Regele” – în perioada 1884-1948
  • “Zdrobite Cătușe” – în perioada 1948-1953
  • “Te slăvim, Românie” – în perioada 1953-1975
  • “E scris pe tricolor Unire” – în perioada 1975-1977
  • “Trei culori” – în perioada 1977-1989
  • ”Deșteptă-te române” – din 1998 până în prezent

Istoria imnului “Deșteaptă-te române”

Timp de câțiva ani, imnul “Deșteaptă-te române” a fost și imnul național al Republicii Moldova, însă ulterior acesta a fost înlocuit cu “Limba noastră”, în 1994. De asemenea, Imnul Național al României este format din 11 strofe, însă primele trei și ultima se cântă la ocazii festive.

”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, pentru aproape o jumătate de secol. Acesta a fost cântat, însă apoi, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales imn național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991.

Ceremonii militare de ziua Imnului Național al României au loc și la Constanța, în Piața Ovidiu, la Brăila, în Piața Independenței, Satu Mare, în Carei, sau la Tulcea, în Piața Tricolorului.

Spre exemplu, la Satu Mare va avea loc un eveniment militar organizat în care oamenii vor lua parte la: prezentarea onorului, binecuvântarea și rugăciunea pentru poporul român, moment artistic, interpretarea Imnului Național al României și defilarea gărzii de onoare. Evenimentul începe la ora 10:00 în Piața 25 octombrie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *