Una dintre cele mai mari sărbători creștine din an, Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, este prăznuită în fiecare an la data de 15 august. Pe lângă pelerinajele pe care creștinii le organizează anual la mănăstiri și biserici care poartă hramul acestui praznic, unii se îndreaptă către mare pentru a sărbători Ziua Marinei.
Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004.
Ea este strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul Crucișătorului ”Elisabeta”, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare.
În timpul perioadei comuniste, după 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat, (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naționale nr. 309 din 29 august 1953), în prima duminică a lunii august, iar după 1990 s-a reluat tradiția sărbătoririi Marinei Române, pe 15 august.
Ziua Marinei va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente în mai multe orașe portuare din țară, dar și în București, după cum urmează:
La Constanța, Forțele Navale Române organizează sâmbătă, 12 august, orele 20.00-21.00, un concert itinerant al Muzicii Militare a Forțelor Navale, în Stațiunea Mamaia, pe faleză, de la Piațeta Cazino, la Piațeta Perla, iar luni, 14 august, în intervalul orar 08.00-09.00, Ziua Recunoștinței va fi marcată printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor marinari.
După o absență de patru ani, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului prezent pe faleza din Constanța, marți, 15 august, începând cu ora 10.00. Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023” va avea loc, concomitent, marți, 15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.
La Mangalia, pentru ziua de 15 august, Forțele Navale Române au pregătit o serie de evenimente inedite, care vor avea loc în Portul Turistic, începând cu ora 10:00. Sărbătoarea va debuta cu un ceremonial militar în care comandantul Garnizoanei Mangalia, comandor Mihai Dănilă, va fi întâmpinat de Garda de Onoare. Urmează ceremonialul religios și exerciții militare demonstrative conform programului stabilit.
După exercițiile militare, zeul Neptun va da startul jocurilor marinărești. Pe parcursul întregii zile, participanții vor putea să participe activ la jocurile marinărești și să observe exercițiile de forță și tehnicile de luptă ale militarilor Forțelor Navale Române. De la ora 21.00, va avea loc o impresionantă retragere a marinarilor cu torțe în mâini în Portul Turistic, în timp ce în Portul Militar va fi aprins pavoazul electric la nave. Tradiționalul foc de artificii va încheia festivitățile din cadrul sărbătoririi Zilei Marinei Române într-un mod spectaculos și memorabil în Portul Turistic Mangalia.
La Tulcea, sâmbătă, 13 august, orele 09.00-13.00, cu Ziua Porților Deschise, în portul militar; duminică, 14 august, orele 09.00-10.00, va fi adus un omagiu eroilor marinari, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Cimitirul Eroilor, iar luni, 15 august, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită, într-un cadru restrâns, în portul militar, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei, care sunt în desfășurare.
Vezi și Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trebuie să urezi La mulți ani
La Galați, marți, 15 august 2023, începând cu ora 14.00, cu prilejul Zilei Marinei Române, în zona Elice se vor desfășura ceremonialul militar și religios, cu parada navelor militare și civile, eveniment ce cuprinde: întâmpinarea oficialităților militare și civile, intonarea Imnului Național al României, citirea ordinului comun al ministrului Apărării Naționale, ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Transporturilor, defilarea Gărzii de Onoare, ceremonialul religios și lansarea ancorei de flori în Dunăre, exerciții navale, parada navelor militare și a celor civile.
La Brăila, marți, 15 august, în intervalul 10.00 – 13.00, pe faleză vor fi exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești; de la ora 20.30 marinarii se vor retrage cu torțe, pe traseul piața Independenței (in dreptul sediului administrației publice locale).
În București, evenimentele organizate pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române vor avea loc la Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) și în Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader. La ARCUB, în Centrul Vechi al Capitalei, Forțele Navale Române prezintă, în perioada 11-15 august, orele 17.00-22.00, o colecție de pictură cu tematică Marină, semnată de Alexandru Ghinea, precum și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, machete de nave, faruri și diferite obiecte specifice de Marină. Muzica Militară a Forțelor Navale va susține vineri, 11 august, orele 20.00-21.30, pentru publicul bucureștean, un spectacol itinerant, pe traseul Piața Roma (Statuia Lupoaica) – ARCUB – Strada Lipscani – Sediul Băncii Naționale a României. Marți, 15 august, începând cu ora 09.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.
Vezi șiCe se împarte de Sfânta Maria. Ce este bine să dai de pomană pe 15 august