Ziua Morților 2022. Când se sărbătorește și ce tradiții și obiceiuri sunt respectate. Ce nu este bine să faci în această zi. Ziua Morților sau Luminația, așa cum mai este cunoscută în popor, este o sărbătoare împrumutată de la catolici, dar care are din ce în ce mai mulți adepți în rândul ortodocșilor în special cei din zona Ardealului.
Ziua Morților se sărbătorește în fiecare an pe 2 noiembrie, dar pomenirea sufletelor celor adormiți se face începând cu seara de 1 noiembrie. Se spune că în această noapte porțile dintre cele două lumi se deschid, iar sufletele celor trecuți în neființă vin să ne viziteze.
Luminația, a fost o sărbătoare romano-catolică, devenind populară mai ales în perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Ulterior a fost preluată și de ortodocși, dar și de alte culte religioase.
În seara de 1 noiembrie preoții merg în cimitire pentru a ține slujba de pomenire. Înainte de venirea preotului însă, credincioșii trebuie să curețe mormintele și să pună flori. Se folosesc în special crizanteme roșii sau coronițe de brad.
Pentru a lumina calea morților, se pun pe mormânt mai multe lumânări. În seara zilei de 1 noiembrie să dea de pomană mâncare caldă, dar trebuie să aveți grijă să nu dați înainte alcool.
Citește și: „Moșii de toamnă 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților”