Ziua Națională a României 2022. Semnificație, tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie

Ce tradiții au loc în fiecare an pe 1 Decembrie
Ziua Națională a României 2022. Semnificație, tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie

Ziua Națională a României 2022. În fiecare an, pe data de 1 Decembrie, românii celebrează Ziua Națională a României, fiind o dată stabilită prin lege. Evenimentul marchează cel mai important eveniment din istoria țării: la Alba Iulia, Marea Adunare Națională a votat unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1918.

Ziua Națională a României 2022. Ce semnificație are această zi

1 Decembrie, Ziua Națională a României, reprezintă o zi extrem de importantă pentru români. În urmă cu 104 ani, în anul 1918, a avut loc Marea Adunare la Alba Iulia. Atunci s-a votat unirea Transilvaniei cu România, astfel s-a consfințit ceea ce azi numim România Mare. Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș.

,,Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”, a spus Vasile Godiș la 1 Decembrie 1918.

Recunoașterea internațională a unirii Bucovinei cu România a avut loc pe data de 19 septembrie 1919 prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate și Austria. Recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon. A fost încheiat pe data de 4 iunie 1920, de Puterile Aliate și Asociate și Ungaria.

Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 Decembrie imediat după Revoluție, prin Legea numărul 10 din 31 iulie 1990. În acest act normativ este precizat și faptul că Ziua Națională a României este o sărbătoare publică, zi liberă pentru toți angajații. În trecut, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României, era sărbătorită pe data de 10 mai. În perioada 1948 – 1989 a fost sărbătorită pe data de 23 august.

Ziua Națională a României 2022. Tradiții și obiceiuri

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 Decembrie. Este marcată în fiecare an prin evenimente patriotice, în special parade militare. Cele mai cunoscute astfel de parade sunt cele de la București care au loc la Arcul de Triumf, dar și cea de la Alba Iulia. În foarte multe orașe din țară au loc parade militare mai mici și ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor.

Pe 1 Decembrie drapelul național este arborat în toate instituțiile de stat din țară, dar și în casele românilor patrioți.

În catedrale, mănăstiri și biserici este oficializată o slujbă specifică, “Te Deum”. Prin aceasta sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.

În ziua de 1 Decembrie copiii îmbracă portul popular și au diferite serbări la școală prin care celebrează Ziua Națională a României.

Ziua Națională reprezintă și o sărbătoare culinară, căci peste tot sunt pregătite produse tradiționale: vestita fasole cu ciolan nu lipsește de pe mesele românilor. De asemenea, se pregătesc și sarmale, dar și țuică fiartă sau vin fiert.

Program parada militară din București

Parada militară care va avea loc pe 1 decembrie în Piața Arcul de Triumf va începe la ora 11:00. Ministrul Apărării a anunțat că vor participa la paradă peste 1500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor. De asemenea, vor fi și aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *